Испания и Португалия се надигнаха срещу икономиите

Протести в Испания.

Снимка: GettyImages/Guliver

Над 100 хиляди човека участваха в масови протестни акции, които се проведоха в събота вечерта в големите градове на Португалия, предава агенция "Ройтерс". Демонстрациите бяха насочени срещу политиката на бюджетни съкращения и данъчни увеличения, прилагана от властите в измъчваната от тежка дългова криза южноевропейска държава по настояване на международните финансови институции.

Най-многолюдни бяха протестите в столицата Лисабон и втория по големина португалски град Порто. Повод за тях стана обявеното наското поредно покачване на данъците в страната. Мярката е предвидена като част от усилията на коалиционното правителство да покрие изискванията на Европейската централна банка и Международния валутен фонд за строга бюджетна дисциплина.

Многохилядна протестна демонстрация срещу икономическата и социална политика на правителството се проведе и в испанската столица Мадрид, съобщава вестник "Ел Паис". Участниците в акцията настояваха да бъде прекратена политиката на бюджетни съкращения, удрящи по разходите в социалната сфера и поискаха референдум, на който испанските граждани да одобрят или отхвърлят антикризисните мерки. Митингът е прелюдия към "горещата есен", пред която са изправени властите в Испания.

Между 50 и 65 хиляди души са взели участие в протестите, съобщиха от испанското правителство. Официални лица коментират, че тази бройка е многократно по-малка от очакванията на организаторите, които са се надявали да привлекат до един милион човека.. Завишените прогнози са станали причина да бъдат взети повече мерки за сигурност и контрол над трафика, отколкото е било нужно, оплака се правителствен делегат, цитиран от "Ел Паис".

Протестиращите издигнаха лозунги срещу действията, предприети от кабинета на консерватора Мариано Рахой. През последните месеци правителството на изпадналата в тежка дългова криза Испания предприе редица съкращения в държавния бюджет, за да удовлетвори кредиторите и да получи финансова помощ от Европейския съюз. Мерките се отразяват на социалните условия и пазара на труда в страната, като безработицата достигна рекордните за ЕС 25 %.

Източник: livenews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини