Мъжете са по-умни в крайна сметка

Ей, момичета, те са по-силни и по-умни. За вас остава шанса да сте по-красиви.

Британски психолози са констатирали обезкуражаващи за нежния пол резултати.

Като цяло мъжете са по-умни от жените! Доказателства за това са резултатите от ново изследване, публикувани в списанието British Journal of Psychology. Разбира се, такава констатация за пореден път, както впрочем и винаги досега, предизвика остри реакции и критики.

В частност, по IQ-скалата за определяне коефицента на човешката интелигентност, силният пол е средно на повече от пет точки пред нежния пол. По мнението на учените това говори, че потомците на Адам са природно по-приспособени за изпълнение на “задачи с повишена трудност”, отколкото жените.

Психологът Пол Ървин от Манчестърския университет и професор Ричард Лин от университета на Ълстър си поставили конкретна цел - да обяснят защо повечето Нобелови лауреати и гросмайстори са от мъжки пол. В хода на експеримента учените направили оценка на интелекта на 24 хиляди студенти и останали силно изненадани и в определен смисъл обезкуражени от собственото си откритие.

По 125 точки, което съответства на оценка “отличен”, събрали двойно повече студенти, отколкото студентки. При тези, които стигнали до 155 точки - ниво, равняващо се на това на гениите, на всяка личност от женски пол се падали по повече от петима представители на силния пол.

Изследователите признават, че резултатите от работата им, са ги изненадали неприятно: “По лични мотиви, бих предпочел да вярвам, че мъжете и жените са равни. Като цяло това изглежда логично да е вярно. Същевременно обаче, с течение на времето се появяват все повече и повече свидетелства в подкрепа на ролята на чисто биологическия фактор”, казва Пол Ървинг.

Неговият колега Ричард Лин нееднократно е публикувал в миналото спорни по съдържание хипотези и теории. Така например, през 2003 г. той заявява, че е успял да установи връзка между нивото на жизнения стандарт в 60 страни по света и средния показател на интелигентност на населението им.

В друг случай той се опитва да обясни разликата между половете със зависимостта на интелектуалното развитие от обема на мозъка

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини