Зимата ще е тежка, но мирна. Ударът ще е на изборите, смята социолог

Голяма част от доходите на хората бяха замразени. Пенсионерите разбраха, че само от инфлацията за тези 3 години управление на ГЕРБ пенсията им е намаляла с 50 лева, отделно военните, учителите и т.н. искат увеличение.

Това заяви по БНР социологът Кольо Колев в коментар за нарастващото недоволство и протести в страната и искането за увеличение на доходите, предаде БГНЕС.


Бих казал, че очакванията се сблъскват с реалността, каза социологът. Българите бяха икономически неграмотни, но вече се научиха. Хората се надяваха първата, втората, третата година на управлението на ГЕРБ. Надигат се протести и хората си викат, добре де, магистрали, магистрали, ама..., коментира той.

Той не знае размера на удара, който ще понесат партиите и назначените елити в следващите 10-ина месеца. И това е така, защото този удар е жизненоважен за българите и определящ оцеляването им, след циничния партиен пир по време на чумата - преход.

Според Кольо Колев почти всички управляващи се опитват да направят някакъв жест към пенсионерите, които са около 2,2 милиона в страната. Само че това, което прави правителството, в продължение на три години, де факто е, че се гаври с тях с обещанията си - айде от март, айде от другата година ще увеличим пенсиите. Така че, според Колев, пенсионерите ще нанесат своя удар на изборите.

Зимата не, сега ще бъдат протестите, категоричен е Колев. Зимата ще бъде тежка, но мълчалива, тази тежка, но мълчалива зима ще се излее на изборите, обобщи той.

Парите за увеличаване на пенсиите догодина ще дойдат от високо облагане, каза също по БНР икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов. Пенсионната система се финансира от работещите, но проблемът е, че има намаляване на заетостта. Евростат показа, че България е с 12,5 безработица. Намалява броят на хората, които работят и плащат осигуровки. Трябва да има реформи, които да увеличат заетостта. Насочваме се към повече облагане на работещите, коментира икономистът.

По думите му трябва да се направи някаква реорганизация. Става дума за промяна на начина на мислене. Не е въпросът само в съкращенията, които могат да станат постепенно, а в привилегиите, които се дават, смята Ангелов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини