Тошо Тошев и журналистка осъдиха България в Страсбург

Бившият главен редактор на в. "Труд" Тошо Тошев (настоящ главен редактор на в. "Преса") и журналистката Светлана Йорданова и осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Съдът призна, че българските власти са извършили спрямо тя нарушение на правото им на свободно изразяване (чл. 10 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи), съобщи "Правен свят".

Поводът за решението в Страсбург е съдебен произвол срещу Тошев и  Йорданова, които преди години бяха осъдени от българските съдилища да платят обезщетение на бившия служител на МВР и на Националната следствена служба Николай Тодоров заради публикация в. "Труд" от 1996 г.
В статията с автор Светлана Йорданова, която сега работи във в. "24 часа", се цитира официално съобщение на пресцентъра на МВР, както и на прокурор от военна прокуратура за образувано наказателно производство срещу Тодоров, направено в присъствието на няколко журналисти и отразено и в други медии.

Наказателното дело срещу ексслужителя на МВР за неправомерно присвояване, укриване и използване на секретни служебни документи беше прекратено години след това. Военната прокуратура шест пъти внася в съда обвинителен акт срещу Тодоров, но всеки път съдът го връща за допълнително разследване поради процесуални нарушения, свързани най-вече с непосочване на конкретни вредни последици.

Междувременно през 1999 г. Тодоров завежда дело срещу Тошев и Йорданова за накърнената си чест и след многократно връщане през инстанциите (първоначално Софийският градски съд отхвърля иска му), през 2004 г. получава решение в своя полза за общо 10 000 лв. обезщетение.
Решението предизвика силно обществено възмущение, дори политици коментираха, че това е саморазправа с медия.

Европейският съд обаче е прие, че когато прокуратурата започва разследване заради журналистическа публикация, което впоследствие е прекратено или завършва с оправдателна присъда, това не означава, че той е извършил нарушение.
Светлана Йорданова ще получи обезщетение от 4500 евро, плюс 1518 евро за разноски по делото. Тошо Тошев не е претендирал обезщетение за вреди и разноски по делото.

"Това е най-доброто решение срещу България, визиращо свободата на словото и даващо стандарт за границите на допустима намеса на държавата в дейността на медиите и журналистите", коментира адвокат Михаил Екимджиев, един от адвокатите, защитавали Йорданова в Страсбург.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини