Ще викаме Бърза помощ с препоръчано писмо

Бойко рекъл, че на изборите ще бие не само БСП, а цялото ПЕС. Което шефът на младите социалисти диагностицирал така: "Очевидно Борисов осъзнава, че губи европейска почва под краката си. Сега ще ореве цяла България, защото в Европа отдавна не му обръщат внимание… Голям крокодил, а плаче...»

Каква глупост! Младо момче, а даже детските песнички не помни. Например в «Как говорят животните» изрично се казва, че крокодилът е ням, защото е земноводно - «земноводното значи, не говори, а плаче...» И няма значение колко е голям. Човек може да остане с впечатление, че тия, младите, никога не са чували израза «плаче с крокодилски сълзи». А той е много полезен понякога. Например, като се каже «Станишев плаче с крокодилски сълзи за АЕЦ «Белене», веднага ти става ясно цялото лицемерие по случая. А иначе трябва да обясняваш на дълго и нашироко как три и кусур години той не подкара проекта, а сега събира подписи за референдум...

От цитираната песничка човек може да научи за други качества на крокидила, някои от които са далеч по-подходящи, за да бъде сравняван с премиера.

А крокодилът той е ням

При все, че толкоз е голям.

С уста зъбата гладна,

И грозна и грамадна,

готова за лапачка,

той гони плячката докрай...

Не може така да се бъбря наизуст! Щото в някакъв виц заекът опънал крокодила, пък на него му било сефте и айде, давай... Ама у нас хората, а също и политиците, първо говорят и после мислят.

«Нашите животни

Всички са грамотни

Всяко пее, кряка или блее.

А крокодилът той е ням…

И е далеч по-добре. Гони си лапачката и си трае.

„Какво крие мълчаливият депутат от ГЕРБ”, пита риторично „Труд”. И отговаря на дълго и на широко. А то е ненужно. Може само с една дума: невежеството си. То лидерът им колчем заговори, все ще направи гаф, та камо ли депутатите. Затова не бива да ги обвиняваме, че си мълчат. Човек, като си мълчи, може и за философ да мине. А като заговори, вече не може.

Пък Евгени Дайнов пише в «Преса»: «Предстои бурен есенно-зимен сезон, пълен с протести, бунтове и изблици на съпротива. Няма как да е другояче, защото заменянето на публичната власт с феодална оставя на гражданството само този начин на себеизразяване...»

Дано да е така. Лично на нас много ни се ще да си върнем поне част от уважението към гражданството. Но кой знае?  Политическите прогнози са рисковано нещо. Помня как Дайнов писа през пролетта на 2002 г.: “Какво се случва след Царя? Към сезона на листопада всичко ще е различно.” И после минаха три листопада и царят все не пада… И още четири листопада беше в коалиция с БСП-то… Дано тоя път да е прав.

Но пък германският посланик рекъл вчера, че било много тревожен сигнал, дето България е последна в класацията на «Репортери без граница» по независимост на медиите. "Само ако медиите изпълняват правилно своята задача, е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество."

Значи няма да се създаде. Или, ако се създаде, няма да е здраво.

Минчо Спасов от НДСВ поискал прокуратурата да провери дали премиерът Борисов и президентът Първанов са извършили престъпление по служба по случая Мишо Бирата. За повод му послужило признанието на премиера пред politikat.net, че "неправилно" е оказал натиск върху шефа на митниците да не проверява бирената фабрика, щото поел ангажимент пред Гоце. Прокурор Илиева от СГП отговорила, че няма причина обвинението да се занимава със случая, защото премиерът проявил "самокритичност към определено поведение". В смисъл, че осъзнал грешката си, което освобождава прокуратурата от ангажименти по случая. Щото нали, смисълът на наказанието е в това да осъзнаеш грешката си и повече да не правиш така.

Опитах се да се сетя тези съображения към коя правна доктрина могат да се отнесат, но не успях. Което нищо не значи, разбира се.

Депутатите приеха вчера на първо четене предложението на Захари Георгиев от БСП да можем да викаме Бърза помощ и със SMS-и. Браво! Лично ние бихме предложили да се обмисли и вариант да ги викаме с препоръчано писмо с обратна разписка. Та да не могат да казват, че не са получили сигнала. Да, бе! Ти по телефона им се обаждаш и им казваш, че човек бере душа и те идват след колкото си искат, та с SMS… И както чета, че близо една трета (27% ) от спешните медици не желаят да работят в "Бърза помощ", скоро няма да остане и кой да идва… И Господ да ни е на бърза помощ…

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини