ОМД мисли и измисли: Гърция и България да признаят престъпленията си срещу македонците!

Централният площад в Скопие - в ляво е огромният монумент на Александър Македонски. Срещу него паметникът на "цар Самоил", както го наричат македонците.

Престъпленията, извършвани срещу македонците по време на Балканските войни трябва да бъдат признати от сегашните правителства на Гърция и България, и това признание да служи като помирение в региона. Това заявиха от Обединената македонска диаспора в спецално прессъобщение, разпратено до медиите по повод 100-годишнината от началото на Първата балканска война - 8 октомври 1912 г. 

"Войната е началото на масовото етническо прочистване на македонците. Тя доведе до несправедливо разделение на етническа и географска Македония. Войната предизвика огромно страдание на македонците и много от тях бяха принудени да имигрират в други области на Балканите и по света. ОМД се покланя пред всички жертви на Първата балканска война и призовава всички македонци да продължат борбата си за човешки права по света и особено на македонците в Албания, България, Гърция, Косово и Сърбия за равни граждански и политически права", се посочва в изявление на ОМД, цитирано от електронното издание на македонския "Дневник".

От ОМД призовават македонците да гледат към бъдещето, да вървят смело напред и никога да не забравят несправедливостта, направена към македонския народ през този трагичен период от историята.

Президентът на ОМД Методи Колоски смята, че е време да се сложи край на, както изтъква той, двойните стандарти, присъщи на много исторически събития, и да се образова обществото за това, което наистина се случва в Македония и за истината на македонците по време на балканските войни и след края и подписването на Букурещкия договор през 1913 г.

В навечерието на 100-годишнината от Втората балканска война - 16 юни 1913 г. и подписването на Букурещкия договор - 10 август 1913, ОМД ще предприеме проекти за изясняване и подчертаване на последните 100 години на македонския развитие и страданието на македонския народ след приемането на договора, пише още в "Дневник".

Източник: Дневник онлайн

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини