С акушерка вкъщи

"Все повече жени в България избират да родят в дома си, но българското законодателство не им позволява да се възползват от наличното акушерско знание. У нас медицинските лица трудно могат да си представят в какво се състои работата на акушерките, асистиращи домашни раждания. Те са висококвалифицирани специалисти, които вярват в естествения процес и могат да се справят с редица отклонения от него. В България акушерската професия предстои да възвърне своята автономност, за да могат жените, които предпочитат акушерския модел на грижа пред технократичния, да се възползват от неговите предимства при бременност с нисък риск", ни разказа Йоана Станчева, която ни изпрати историята на Гейл Тъли. Материалът беше планиран предварително, но съвпада със започналата от няколко дни медийна дискусия за раждането в домашни условия:

Майка ми е на възрастта на Гейл Тъли, но няма нейната мекост нито в гласа, нито в чертите. Вече 30 години Тъли е акушерка на семейства, които раждат децата си у дома в района на Минеаполис. Бременни жени от цял свят използват нейния сайт Spinning Babies, за да обърнат бебетата си в оптимална стартова позиция за естествено раждане. Това древно знание не може да се измери с пари, защото се складира и предава само в определени ръце. Гейл го описва за всички безплатно, тъй като всяко бебе има право на малко или повече помощ да се завърти в най-добрата позиция, за да излезе на бял свят.

Тя е една от 160-те акушерки и родилни активисти от цял свят, които тази година се събраха на традиционната за Европа конференция по акушерство, организирана от списанието-институция Midwifery Today. Сред баварския провинциализъм на Бад Вилдбад с извираща термална вода, възрастни и млади жени – самостоятелно-практикуващи акушерки; акушерки, които работят в болници и родилни центрове; дули; хора, работещи с жените, които носят живот, представиха стандартите за най-добра акушерска грижа. Лекторите - акушерки от САЩ, Мексико и Европа,

някои със стаж от над 6500 раждания

- споделят изследвания и личен опит, отговарящи на най-високите критерии за професионалнализъм при работата с бременни и асистиране на естествено раждане. Между тези цифри са и случаи, които малцина лекари имат знания да посрещнат с голи ръце. Всевъзможни видове седалищно разположени бебета, близнаци, естествени раждания след шест пъти секцио - за тези акушерки почти няма бебе, което да не може да се роди естествено и с високи жизнени показатели, когато майка му се радва на здравето си и избере опитна акушерка за следене на бременността и подкрепа при раждане.

Подробната статистика показва, че уменията им позволяват да приложат най-адекватните и щадящи решения дори в случаи, при които бебето би било родено травматично, със секцио или с инструменти. Тези акушерки работят чисто, със сърце, ръце и вяра.

През 1980 г. в Минеаполис Гейл, вече започнала стандартното си образование за медицински сестри и акушерки, посещава лекция на автора на една от настолните книги в акушерството Immaculate Deception. На лекцията се запознава с акушерките, които обгрижват местните бременни, и с организация от семейства, за които раждането у дома е най-доброто за здравите майка и бебе. Гейл вижда начина, по който тези акушерки докосват бременните, усеща дълбочината на грижата им, чува как минава работният им ден. Тогава решава, че иска това да бъде и нейният път. Включва се в организацията, за да е близо до семействата, които търсят акушерския модел на грижа.

Близо шест години Гейл набира опит с домашните раждания, на които присъства като помощник на опитни акушерки. След като те я оценяват готова да поеме работата си самостоятелно, Гейл продължава да работи с партньор по време на раждане.

"Такъв ми е стилът, обичам нещата да се случват бавно и да съм сигурна", казва тя. Дори сега, след толкова години акушерска практика в домашни условия, тя винаги ходи на раждания с още една акушерка или много опитен помощник. "Винаги е добре да съм с някого, ако се уморя, бебето има нужда от помощ, или имаме по-сложен случай на раменна дистокия например. Най-вече защото така се вдига нивото на окситоцина в цялото място." Окситоцинът е хормонът на споделената близост, любовта и успешното раждане.

Гейл казва, че е трудно да развиеш доверена връзка с друга акушерка, с която да се получи интимност на работа. Не само на бременните, но и на акушерките може да е трудно да допускат някого в близост. "Това е връзка, която може да ти се струва непосилна, ако не си готов да се откриеш. Това се научава с времето, когато жената узрее във взаимоотношенията си, може да приеме партньор в работата си. Наградата на това ниво е огромна."

Гейл и акушерките, с които асистира домашни раждания, работят тихо: "Такъв е стилът ни. Ние не водим. Затова избирам да работя с партньор, който е тих и не иска да учи или дирижира майката." Акушерките за домашни раждания знаят, че физиологията на жената работи най-добре при тишина и невмешателство. Тогава усложненията са най-малко и акушерката няма нужда да прави много, освен да съблюдава ненатрапчиво естествения ход на процеса. "Понякога правя няколко снимки. Понякога се отдалечавам, измивам чиниите. Не знам да плета, щях да съм по-добра акушерка, ако можех да плета. Така ръцете правят нещо, създава се ритъм, а майката знае, че през това време внимаваш за нея, без да налагаш присъствието си." В дома на раждащата Гейл е хамакът, който ще заеме всяка форма, за да се отпусне и отвори тялото на майката.


Според Гейл ролята на акушерката не е да дирижира раждането

"Имах късмета да се уча от акушерки, които работеха много тихо. Те наблюдаваха жените и не ми казваха какво искат от мен, нито какво се случва в момента. Ако искаха да съм тиха, просто ме поглеждаха. Ако искаха да направя нещо, пак ме поглеждаха. Не говорехме по време на раждането. Чак след раждането, в кухнята или в колата по пътя, можех да задавам въпроси и да се уча."

Има жени, които предпочитат друг стил на работа, но клиентите на Гейл оценяват нейната тиха концентрация. Тя обича да чувства тялото си като калта, през която минава потокът на майката. "Не искам да съм камъкът или посоката на този поток. Само ако се оставя на нейното течение, мога да разбера дали този поток тече както трябва, дали бебето или майката не са се запънали някъде."

Гейл обича да наблюдава раждащите жени дискретно, но в детайли. Тя гледа къде кожата им е стегната, как движат устата си, дали са жадни. Седейки безшумно и без да дава видим знак за дейността си, тя забелязва дали майката яде и пие достатъчно, какви са характеристиките на контракциите с напредването на процеса. Гейл се усмихва постоянно.

Акушерката въвежда жената в майчинството, защото бъдещата майка е избрала да бъде въведена от нея. Майчинството не е категория - собственост на акушерката, тъй като много жени предпочитат да бъдат въвеждани от лекари, дори от мъже. Да влезеш в ролята си на майка, водена от мъдра и опитна жена акушерка, е просто още един начин, който раждащите жени трябва да могат да избират.

Гейл винаги пита майките, които идват при нея, защо са избрали да следят бременността си и да родят с акушерка. "Те вече имат идея какво представлява акушерката. Всяка една я избира, защото нещо от акушерството има голямо значение за майката." Някои казват, че искат акушерка, защото не желаят да бъдат срязани безпричинно или имат нужда от търпеливо медицинско лице; други - защото искат да са с жена; трети - защото знаят, че раждането е нормално събитие, а акушерките вярват безрезервно във физиологията, въпреки че могат да посрещнат умело усложнения. Гейл иска да чуе какво точно привлича жената в грижата на акушерките.

По време на следенето на бременността Гейл използва срещите за женска консултация, за да задава въпроси и да слуша майката. Не обича да дава наставления какво да прави или да яде. Избягва да показва на майката колко много знае и какво сочат последните изследвания: "Информацията не кара хората да се чувстват по-силни. Овластяваме ги, като ги изслушаме и като се интересуваме от тях." Докато слуша жената, Гейл може да забележи много за намеренията й и да я насочи сама да открие знанието, от което има нужда, за да бъде отговорна майка.

В този подход е същността на холистичната акушерска грижа, която води бременната към устойчиво желание да бъде творяща жена и майка. "Само когато усети, че се отнасям с уважение към нея и откритията й по време на бременността, майката вече е една идея по-заинтригувана от това, което можем да предложим. Винаги започваме с нейните въпроси и й помагаме сама да стигне една крачка по-напред."

Жените избират да родят с акушерка, защото тя е специалист по естественото раждане и може да реагира най-адекватно при нужда. "Като акушерка майката знае, че мога да изляза от незабележимостта си, да се намеся и да се погрижа за каквото е нужно и отново да седна тихо, за да може майката да се наслаждава на раждането и бебето си след моята намеса."

Понякога Гейл се изправя пред много етични казуси

Такъв е случаят със семейството, което има седалищно бебе и не иска да се подложи на секцио, защото в болницата им предлагат само този вариант. Гейл няма право да поеме раждането, защото не е следила бременността на жената, а тя е на термин. Оставено без избор, семейството решава да роди детето си у дома без медицинска помощ. Тогава Гейл признава, че е престъпила закона и своите принципи на работа и е асистирала раждането на семейството. "Добре, че бях там. Тялото се роди, но главата се заклещи. За щастие приложих много лесна маневра, за да я освободя. Но ако не бях там, семейството нямаше да знае тази лесна маневра и щеше да чака, докато бебето се задуши. Затова всяка жена трябва да има достъп до акушерка и акушерско знание."

За Гейл е недопустимо правителствата да не позволяват акушерките да бъдат до раждащите жени в болницата или извън нея. "Оставени без избор, някои семейства ще си останат да родят у дома с риска от липсата на опитна акушерка. Повечето раждания ще минат прекрасно, но понякога ще се случи да умре бебе ненужно. Или да умре майка ненужно. И вината ще е на правителството, което забранява пълните компетенции на акушерството. Кой има полза от това?"

За колегите акушерки на Гейл, които се събират всяка година на срещите на Midwifery Today, достъпът до компетентно акушерство е право на майката и на бебето, както и право на самите акушерки да упражняват пълния спектър услуги, да надграждат знанията си от различни традиции и да запазят човешкото в професия, която е съществувала хилядолетия преди технологиите да навлязат. "Акушерството е волята на хората, казва Гейл Тъли, и именно акушерките трябва да се обединят и да поставят регламента за безопасността от упражняването на професията си извън болницата." Акушерското знание все още се пази в сърцата и ръцете на много ментори, които практикуват и пътуват по света, за да напомнят, че грижата за жената, която носи живот, е грижа за цялото човечество.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини