Зимата идва - сняг и виелици в понеделник

Първият сняг заваля на места днес следобед в страната. Снежни виелици и навявания прогнозират синоптиците и за понеделник, 3 декември.

Започналите валежи към 14.00 часа днес на места вече преминаха в сняг и в момента над 1600 м надморска височина вали мокър сняг.

Заради снеговалеж е затруднено движението по високопланинските части на Смолян.

В околностите на връх Новак по пътя Смолян- Мугла снежната покривка е около 3-4 см. Сняг вали и на връх Перелик, както и на проходите Пампорово и Рожен, като образувалата се снежна покривка е около 1 см. Тъй като температурите все още са положителни, по пътните платна няма натрупан сняг.

 Пътните настилки са мокри и хлъзгави, а видимостта е намалена заради мрачното време и мъглата. Силен дъжд вали на автомагистрала „Тракия”.

На много места в страната през нощта ще вали дъжд, значителен в Източна България – в отделни райони там надминаващ 20-30 л/кв.м.

 В цяла България е обявен и предупреждаващия за потенциално опасно време код "Жълто".

Утре ще вали в цялата страна  – първо дъжд, а следобед ще премине в сняг. В Северна България ще има силен вятър, както и в Централна и Южна България. Сняг и поледица се очаква в областите София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Габровска, Великотърновска.

Обилни валежи от дъжд, придружени с много вятър, се очакват за областите Шуменска, Търговишка, Силистренска, Варненска и Добричка.

Без снеговалеж ще остане в западната част на Дунавската равнина.

От Националния институт по метеорология и хидрология съобщиха, че най-ниските температури през декември ще са между минус 9° и минус 14°, а най-високите – между 13° и 18°, допълва БГНЕС.

През новата седмица се очаква да е доста студено, като към края й ще е по-спокойно, температурите ще се повишават, но ще се създадат условия за мъгли в равнините и температурни инверсии. Към 13-14-ти декември ще започне период с по-променливо време, с чести превалявания и температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието – дъжд и сняг.

В равнинната част от страната ще се образува неравномерна и нетрайна снежна покривка. Вероятност за застудяване има около 15-ти и около 20-ти декември. Динамиката на атмосферата през последните дни от месеца ще е повишена, със средни температури, близки до обичайните и чести превалявания. Но около Коледа се очаква един по-сух период, с мъгли и значителна облачност в равнините.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини