НАТО разполага ракети Пейтриът в Турция

НАТО ще разположи ракетни комплекси "Пейтриът" по границата на Турция със Сирия.

Външните министри на 28-те държави членки на НАТО, които проведоха среща в Брюксел, дадоха, както се очакваше, положителен отговор на искането, депозирано от Анкара на 21 ноември, заради рискове от използването на химическо оръжие от режима в Дамаск, предаде АФП.

Ракети "Пейтриът" могат да прихващат и унищожават изстреляни от Сирия ракети с конвенционален или химически заряд.

"НАТО даде съгласието си за засилването на капацитета за въздушна отбрана на Турция, за да гарантира защитата на населението и територията й и да допринесе за успокояването на кризата", съобщиха министрите в декларация.
Те изразиха задоволство от намерението на Германия, Холандия и САЩ да предоставят на разположение ракетни батареи Пейтриът", които "ще се намират под оперативното командване на върховния главнокомандващ на съюзническите сили в Европа", допълниха министрите, предаде БГНЕС.

Съюзниците от НАТО изразиха сериозна тревога от съобщенията, че сирийският режим може би се готви да използва химически оръжия, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс.
"Всяко подобно действие ще е напълно неприемливо и ще бъде в нарушение на международното право", каза той пред журналисти след заседанието на външните министри, предаде БТА.

Разполагането на ракетни системи Пейтриът от единствените три страни членки на НАТО, които ги притежават, може да започне до няколко седмици, вероятно в началото на 2013 г. Целта на разполагането им ще бъде напълно отбранителна и "по никакъв начин няма да служи за създаването на забранена за полети зона или на някаква офанзивна операция", заяви още Расмусен.
По думите му тази мярка трябва да даде знак на евентуални агресори срещу държава от организацията "дори да не си помислят" да предприемат нападение, предаде БТА.

Турция приветства решението на НАТО. "Мерките, които ще вземе Турция, в никакъв случай няма да бъдат използвани за нападателни операции. Тази система е предназначена единствено за отбрана на турската територия", се казва в комюнике на турското външно министерство.

Русия е уведомена за разполагането на ракетите в духа на пълната прозрачност в отношенията НАТО-Москва, каза по-рано Расмусен, цитиран от БНР.

Според Русия обаче разполагането на ракети "Пейтриът" в Турция няма да успокои обстановката на сирийско-турската граница.
"Русия и Турция ще работят заедно за разрешаването на сирийската криза, заяви в понеделник руският президент Владимир Путин на съвместната пресконференция след разговора си с Ердоган в Истанбул.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини