Китай задминава САЩ до 2030-та

До 2030 година икономиката на Китай може да изпревари САЩ и да стане най-голямата в света.

Това се посочва в доклад на американския Национален съвет по разузнаване, който е аналитично звено към службата на директора на разузнаването на САЩ, подготвящ препоръки към Белия дом и други правителствени ведомства, съобщава ИТАР-ТАСС.

Докладът е озаглавен „Глобални тенденции до 2030 година: Алтернативни светове".

В него се отбелязва, че „САЩ ще продължат да бъдат доминираща държава във военно отношение със силна икономика, като увеличаването на вътрешния добив на природен газ може да помогне за намаляване на производствените разходи и намаляване на безработицата".

Икономиките на Европа, Русия и Япония ще продължат да отслабват, докато САЩ ще постигнат жадуваната стопроцентово енергийна независимост. Към 2030 г. САЩ ще разчитат изцяло на собствени енергийни източници като нефт, газ и други полезни изкопаеми, а също и зелени източници на енергия.

Страната ще продължи да бъде "способна да формира международни коалиции и да отговаря на глобалните предизвикателства", според доклада.

Експертите към съвета прогнозират, че към 2030 г. населението на Русия ще намалее почти двойно. Причина за това е високата смъртност и ниският стандарт на живот, както и свръхцентрализираната икономика.

Прогнозира се и възможната употреба на ядрено и биологическо оръжия в конфликтите в Близкия Изток.

Към 2030 г. населението на Земята ще бъде 8,3 млрд. души, което е с 1,2 милиарда повече от днес.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини