Кошмарът не е свършил! 2013 г. може да е много по-страшна

2012-а е годината, през която много хора очакват да настъпи краят на света, докато около 2013 г. няма подобен фатален ореол и повечето я считат за година като всички останали, пише в сп. "Икономист". Въпреки че засега малко се говори за 2013 г., нумеролози считат, че тя съвсем не е обикновена година. Например 2013 г. е първата от 1987 г. насам, чиито четири цифри са различни една от друга. Освен тона сборът им е равен на 33 – господарско число, което според специалистите носи много дълбоки значения.Има и фаталисти обаче, които не са нумеролози, а страдат от трискайдекафобия и съответно за тях 2013 г. изглежда много по-ужасяваща и страшна от текущата. Трискайдекафобията означава фобия от числото 13.

Немалко земни жители се ужасяват от това число. Римляните навремето са били обсебени от 13-ицата. А също така и викингите. Много хора и до днес не смеят да седнат на вечеря, ако са 13 души на масата, особено ако тя пък се пада в петък. Не спят в хотелска стая на 13-и етаж, а затова и в много хотели по света изобщо няма 13-и етаж, а след 12-и следва директно 14-и. Има много обяснения защо 13 е толкова страшно число. С Юда, предателя на Христос, апостолите стават 13 на тайната вечеря.

Съществуват и хора, които свързват 13 с добри асоциации. Древните египтяни смятали, че на последното стъпало на стълбата от 13 стъпала към вечността, душата открива вечния живот. Някои от древните гърци са смятали, че 12-те задачи на Херкулес са последвани от една щастлива 13-а – убийството на лъва от Китерон за цар Теспий, наградата за което била да спи с всичките 50 дъщери на владетеля в 50 последователни нощи.Много евреи и днес смятат, че колективната душа на еврейския народ може да бъде сравнена с 13-листната роза, спомената в Зохар – текстът, почитан от последователите на кабалата. Тези, които смятат, че 13 носи добър късмет, и тези, които мислят, че числото носи нещастие, имат нещо общо и това е пълната липса за основание зад убежденията им, пише сп. "Икономист". Така че хората ще приемат различно започващата година.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини