Двегодишен почина от недохранване, тежал само 5 кг

Момченце на 1 година и 10 месеца почина в плевенската болница от бъбречна недостатъчност, причинена от хронично недохранване, съобщи bTV.

Малкият Георги от луковитското село Дерманци е трето дете в семейството. Той е тежал само 5 килограма и е приет в изключително тежко състояние в УМБАЛ-Плевен.

Няколко пъти през годината момченцето е постъпвало в болницата, но родителите му са го прибирали, като подписвали декларация, каза завеждащ детско отделение доц. Ваня Недкова. По думите й със случая следва да се заемат социалните служби.
"Детето беше системно недохранвано и нелекувано", уточни тя.

Екипът на клиниката няколко дни се бори за живота на малкия Георги. Лекарите се опитваха да го стабилизират, за да може да бъде транспортиран в София, където е единственият апарат за хемодиализа за толкова малки деца. Момченцето обаче почина.

Доц. Недкова съобщи, че не за първи път в клиниката имат случай на "синдром на небрежно и жестоко отношение към детето", който включва "липса на достатъчно грижи за детето, системно недохранване и неосигуряване на навременна лекарска помощ".
По думите й представителите на структурите за закрила на детето трябва да работят по-близо с медиците от клиниката и при подобни случаи да вземат бързи мерки за извеждане на детето от семейството.

В края на ноември 5-месечно бебе от симеоновградското село Константиново почина от глад. Момченцето било хранено само с каша от брашно, заради което е развило белтъчна недостатъчност, довела до срив в имунната му система. Системното недохранване е довело до смъртта на малкия Михаил, категоричен бе и съдебният лекар д-р Христо Еленски.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини