Плевнелиев назначи Цацаров, ЕК реагира хладно. Вестниците в събота

Назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор е сред водещите теми на съботните вестници.

„След като се запозна с предложението на Висшия съдебен съвет президентът Росен Плевнелиев подписа днес указ, с който назначава Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава...
Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив.
Средното си образование завършва в Английска езикова гимназия - гр. Пловдив, а висшето - в Софийски университет „Св. Климент Охридски", по специалността „Право". На 1 октомври 1992 г. започва работа като съдия в Районен съд-Асеновград, а от 1 март 1996 г. е заместник-председател на Районен съд-Асеновград. На 1 октомври 1998 г. встъпва в длъжността заместник-председател на Окръжен съд-Пловдив, а от 21 януари 1999 г. е председател на Окръжен съд-Пловдив.
Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ.
Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейската комисия за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.
Семеен, с едно дете. Владее английски език." - пишат в идентични публикации вестниците „Труд" и „24 часа".

„Българският Хелзинкски комитет се отказа от Темида ден след избора на главен прокурор. Правозащитната организация призова президентът, който трябва да издаде указ за назначението на Сотир Цацаров, да прецени внимателно риска от дискредитиране на държавата "вследствие на предизвестеното назначение на избраника на властниците".
БХК обяви също, че оттегля членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, защото смята този орган за измама. "С избора на главен прокурор на 20 декември мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество - напротив, игнорира го", се казва в отворено писмо на БХК. Оттам припомнят, че месеци наред гражданското общество аргументирано оспорва процедурата, която ВСС прие за избора на главен прокурор. Представителите в Гражданския съвет към ВСС настояваха гласуването на прокурор номер 1 да бъде с интегрална бюлетина, а не електронно по реда на постъпване на номинациите." - в. „Стандарт".

„След като се запозна с предложението на Висшия съдебен съвет президентът Росен Плевнелиев подписа днес указ, с който назначава Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България", се казва в съобщение на президентството.  
Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа "за". Останалите двама кандидата - Галина Тонева и Борислав Сарафов дори не бяха подложени на гласуване 
По-рано днес от Европейската комисия (ЕК) заявиха пред "Капитал", че при избора на нов главен прокурор "ВСС не е успял да организира работата си така, че да избегне противоречиви решения". А от опозицията в парламента призоваха Плевнелиев да не подписва указа заради опорочената процедура. 
Правилата, въведени за избора на главен прокурор, бяха скандални. От една страна въведоха електронното гласуване, с което не се гарантира равнопоставеност на всички кандидати и тайна на вота, от друга беше променена дългогодишна практика на съвета при повече от една кандидатура да се гласува с бюлетини. Освен това, без аргументи, съветът прие номинациите да бъдат гласувани по реда на постъпването им, а не както досега по азбучен ред. Предложението беше на бившия депутат от ГЕРБ Юлиана Колева, като ВСС не прие да запише, че всички номинации трябва да бъдат гласувани.
Така Сотир Цацаров, чиято кандидатура беше внесена по-малко от два часа, след като съветът откри процедурата за избор, беше гласуван първи. Номинацията му беше подписана от седем членове на ВСС, зад другите двама кандидати бяха застанали по петима. Седем души не бяха официално заявили подкрепа към никоя номинация.
Това означава, че Цацаров е избран с гласовете на четирима членове на съвета, застанали зад кандидатура, различна от неговата.
Преди време Плевнелиев заяви, че "може да не приеме нито един от сегашните трима кандидати за главен прокурор, ако те се окажат неподходящи". Изслушването на Цацаров беше най-кратко и най-неубедително. Той не успя да отговори на въпросите за имотното си състояние и скандализира магистрати извън съвета, с признанието си, че е чел делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов по тъжба на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Той беше оправдан от Пловдивския районен съд (съдия Екатерина Роглекова) в края на ноември..." -  в. „Дневник".

„Европийската комисия (ЕК) няма да коментира личността на избрания нов главен прокурор, но нов доклад за напредъка на страната може да има по всяко време.
Това се казва в позицията на комисията.
Освен за личността на новия главен прокурор, коментар поне засега няма да има и за въпросителните поставени около процедурата по избора му. Това съобщи говорителят на ЕК Фредерик Венсан, като добави, че само преди дни неговият колега Марк Грей много ясно е изразил очакванията на ЕК, съобщи БНР. А те бяха вотът да е честен и обективен при гарантирана тайна.
Към това днес Фредерик Венсан добави и фразата: "Никой няма интерес хората избрани на ключови ръководни постове да започват работата си под сянката на несигурността".
"Мониторингът върху правосъдието и вътрешните работи продължава и ЕК може във всеки един момент да реши да направи коментари или да изготви доклади", добави той." - в. „Стандарт".

„По-късно на допълнителни въпроси, зададени от в. "Капитал", ЕК добави: 
"Това е изключително важен пост в управлението на съдебната система в България. Именно заради това той е важен при оценката, която се извършва чрез Механизма за проверка и сътрудничество. В досегашните доклади ясно беше посочено, че има да бъде свършена много работа в посока модернизирането на прокуратурата и да бъдат научени уроците от проблемите от миналото. 
Комисията винаги е подчертавала, че за да бъдат тези ключови звена двигатели на реформи, те имат нужда от ръководители, които са избрани на базата на професионални заслуги и морални качества и обществото трябва да види това. Никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение. Затова е разочароващо, че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение. 
Както комисията отбеляза в сряда, от българските власти зависи дали процедурите, свързани с такива важни избори, ще бъдат проведени по професионалните стандарти. Тези проблеми са част от оценките, които Комисията дава и ще бъдат разглеждани и в бъдещи нейни коментари."  
На 19 декември Европейската комисия предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей определи тогава два ключови въпроса - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота. "Гласуването трябва да е тайно - това е очевидно. В същото време обаче Европейската комисия не може да управлява този процес и да се намесва в процеса на гласуване на Висшия съдебен съвет. Ние ще следим в детайли това, което ще се случи, и в началото на следващата година ще го включим в общия си доклад до съвета за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка", заяви на 19 декември Марк Грей. 
Междувременно БСП и ДСБ призоваха президента много да си помисли преди да подпише указ за назначаването на Сотир Цацаров. 
Плевнелиев все още не се е изказал по въпроса, но по закон има право веднъж да откаже да одобри избора на ВСС за главен прокурор. 
"Оттук насетне отговорността за т. нар. избор на главен прокурор е при държавния глава и ЕК би трябвало да вземе отношение по това поредно доказателство за нарушение разделението на властите, както и за предрешеността на една по-скоро привидна процедура, а по същество, определена от политическа партия ГЕРБ кандидатура", коментира депутатът от КБ Михаил Миков. Според него т. нар. избор на главен прокурор е преминал при една ад хок създадена процедура, която не даде условия за състезателност, за проверимост.
"Ние няма да оспорваме и коментираме качествата на отделните кандидати. Искаме обаче ние и обществото да сме наясно, че този подход на ВСС, определен в основата си от мнозинството на управляващата партия ГЕРБ, по същество не беше избор. Получи се едно определяне на номинирането за главен прокурор без същински избор, въпреки дългата процедура по изслушванията," каза още Миков.
"Президентът на републиката Росен Плевнелиев преди да подпише указа за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор следва да си отговори на три въпроса. Първият - конституционно съобразна ли е процедурата, по която ВСС го избра вчера, при условие, че чл. 131 от Конституцията изисква тайно гласуване, а те гласуваха с електронна система. Второ - ще бъде ли независим главният прокурор при условие, че той сам призна, че без да е подсъдно на неговия съд делото Тодорова срещу Цветанов, той го е взел, за да се запознае с него. И трето - има ли високи професионални и морални качества Сотир Цацаров при условие, че стана ясно, че си плаща данъците тогава, когато на него му е изгодно", коментира от името на ДСБ Атанас Атанасов." - в. „Сега".

Друга тема от съботните всекидневници е сезирането на Конституционния съд за единното платежно нареждане заради риска от нарушаване на гарантирани права на гражданите.

„Четиридесет и деветима депутати поискаха Конституционният съд да се произнесе дали въвеждането на единно платежно нареждане от началото на следващата година противоречи на конституцията. Инициативата за искането е на лидера на Демократи за силна България Иван Костов, но е подкрепена освен от Синята коалиция и от представители на БСП, ДПС, независими.
Идеята на единния документ е да се спести на фирмите необходимостта да попълват по няколко платежни нареждания и съответно да внасят такси, когато превеждат различните видове задължения към държавата. Проблемът идва от това, че според новите правила наредителят няма да може сам да определя по кое перо да отидат парите, а държавата ще ги разпределя автоматично според  давността на възникването. Така може да се окаже, че работниците във фирма  - длъжник на данъчните, да загубят социални или здравноосигурителни права. 
Депутатите предупреждават, че така се отнема правото на гражданите да определят дали погасяват данъци или осигурителни вноски и по този начин се препятства достъпът им до осигурителната и здравната система на страната. Според тях това е абсурдна намеса в гражданските права, които са защитени от конституцията.
Вносителите на искането се мотивират и с това, че пари, които са на самия работник (например от осигурителни вноски), могат да отидат за покриване на задължения на работодателя. "Не е възможно хората да дават парите си за осигурителните системи и те да отиват на разпореждане на Министерството на финансите, а още по-малко да покриват данъчни задължения, каза Костов, цитиран от "Фокус". - в. „Дневник".

„Опозицията атакува пред Конституционния съд предложението за единна данъчна сметка, което влиза в сила от 1 януари 2013 г.
„Ние са против принципа за погасяването на задълженията, заложен с промени в Закона за ДДС. Недопустимо е и смесването на данъчните задължения с осигурителните вноски - при тях институциите дължат обратна услуга на гражданите. Данъчните задължения са безвъзмездни, държавата има само най-общи отговорности - да гарантира сигурност, достъп до образование", заяви съпредседателят на „Синята коалиция" Иван Костов
Искането е подписано от 49 депутати, сред които представители на "Синята коалиция", „Коалиция за България" и независими депутати.
От началото на следващата година компаниите ще внасят своите задължения по единна сметка с цел да се спестяват разходите за платежни нареждания. При невъзможност да бъдат погасени едновременно няколко задължения ще бъде плащано най-старото.
"Не е възможно хората да дават парите си за осигурителните системи и те да отиват на разпореждане на Министерството на финансите, а още по-малко да покриват данъчни задължения, при положение, че те не искат към този момент да покриват такива данъчни задължения", каза Костов.
Иван Костов коментира, че по този начин има опасност и от НОИ да „прихванат" здравни вноски и хората да загубят правото си на инвалидизация и здравно осигуряване. "В този си вид промените са груба намеса в отношенията между работодател и работник, тъй като те предвиждат от работника да бъдат взимани неплатените от работодателя вноски", обясни още съпредседателят на „Синята коалиция". - в. „Сега".

Вестниците публикуват и данни за тормоз над учители от страна на ученици и шефове.

„54% от родните учители търпят насилие от ученици и родители. 12% от преподавателите страдат от прекия си работодател.
Тези тревожни факти изнесе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след изследване на здравето, безопасността и работоспособността на преподавателския труд.
Българските учители са сериозно застрашени по време на работа, алармираха от синдиката..." - в. „24 часа".

„Според изследването основните опасности са от сърдечносъдови заболявания, инфаркти, диабет, проблеми с дихателните пътища и стрес.
Около 27% от учителите са засегнати от сърдечни болести, обясни Янка Такева.
Силният стрес в работната среда е увеличил броя на заболелите от диабет учители, като процентът е 35%." - в. „Труд".

Съботният печат съобщава и за отменени влакове.

„Седем пътнически влака са отменени заради усложнената зимна обстановка в Североизточна и Източна България, а движението на други продължава да бъде затруднено, съобщи БДЖ.
Поради обилни снегонавявания в следобедните часове не пътува влакът от Бургас за Карнобат, който тръгва в 15:50 ч. По тази причина бързият влак от Бургас за София, който заминава в 15:45, ще спира на всички гари и спирки в участъка между Бургас и Карнобат по маршрута на отменения пътнически влак." - в. „Дневник".

„Бързият влак № 8612 от Бургас за София, който заминава в 15,45 ч., ще спира на всички гари и спирки в участъка между Бургас и Карнобат по маршрута на отменения пътнически влак Бургас-Карнобат." -  в. „Стандарт".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини