Напукан лик на Христос на църковен купол, озадачава миряни

Пукнатина през образа на Христос на купола на църквата "Свети Георги" озадачава миряните в Смолян.

Притесняват се хората, а и не е красиво, казва и свещеникът на храма отец Георги Атанасов. Някои вярващи приемали разделения образ на Исус за знамение. Според свещеника няма поличба и знамение в разделения образ, а пукнатината е вследствие на времето, тъй като църквата е строена през 1858 г., а днес е в самия център на родопския град. Това лято със специалисти е направен оглед на покрива, и е установено, че купола е построен от камък и в него няма пропукване.

Пукнатината в зографския слой е по цялата дължина на купола. Специалисти са установили, че по самия покрив няма пропукване. Цялата църква е изографисана от Алекси Зограф, съратник на Захари Зограф. Тя е паметник на културата от местно значение.

 „Той е излизал скъпо, но хората тогава са си позволили да поканят истински майстор. 2 икони от олтара, които бяха почти унищожени, са реставрирани в последно време. Още за две икони са дарили средства за реставрация миряните и едната се реставрира в момента. За покрива и купола обаче не можем да се справим сами в кризата.

Нужни са около 200 хиляди лева за ремонт на купола с хидроизолация и реставрация на иконописа по тавана", казва отец Георги.

Специалисти заявили, че рисунките по купола са запазени от слоя сажди и пушек, но за да се разкрият и възстановят от пукнатината се иска намесата на специалисти.

„Не е знамение пукнатината, знамение е, че в днешно време миряните нямат възможност да дават толкова пари за църквата си", коментира свещеникът на храма, който до сега не е получавал субсидия от никоя институция.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини