Последен опит за спасяване от финансовата скала в САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне днес с четиримата най-високопоставени членове на Конгреса, каза снощи говорителката на Белия дом Ейми Бръндейдж, цитирана от Ройтерс и БТА.

По думите й Обама ще се срещне с лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд и на малцинството Мич Макконъл, както и с председателя на долната Камара на представителите Джон Бейнър и лидера на малцинството Нанси Пелоси.

В четвъртък президентът съкрати отпуска си на Хаваите и се завърна във Вашингтон, за да подпомогне преговорите в Конгреса за избягването на т.нар. фискална скала. Икономистите се опасяват, че ако тази мярка за увеличаване на данъците и рязко съкращаване на бюджетните разходи влезе в сила през януари, както е договорено, тя ще вкара страната в рецесия. Вчера Сенатът заседава по тази тема, а Камарата на представителите си насрочи ново заседание за неделя, припомня Ройтерс.

Лидерът на републиканците в Сената, Мич Макконъл, предупреди, че това е разговор, който е трябвало да се проведе още преди месеци. Републиканците не възнамеряват да напишат празен чек за всичко, което предложат демократите, само защото се намираме на ръба на пропастта - това няма да е честно спрямо американския народ, каза той.

Запътили сме се право към пропастта, категоричен е лидерът на демократите в Сената Хари Рийд. За песимизма си той обвини републиканеца Джон Бейнър, който оглавява Камарата на представителите: Американците не разбират, че Камарата се управлява диктаторски от своя председател, който не се съобразява с мнението на представителите. Ако той се съгласи да постави на гласуване запазването на данъчните облекчения за домакинствата с годишни доходи до 250 хиляди долара, законът ще бъде приет с огромно мнозинство, добави той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини