25-килограмов метеорит едва не уби жител на планетата

Тия дни в Мароко местен жител получи необичаен предновогодишен "подарък": точно в краката му на частната му нива в източната част на страната се приземи... 25-килограмов къс лед. При това температурата на въздуха в този ден била +16 градуса.

"Подаръкът", след като се ударил в земята, оставил половин метър кратер. Мароканецът успял бързо да събере парчетата и да ги сложи в хладилника, за да ги покаже на експертите. Изучавайки находката, изследователите стигнали до извода, че на Земята е паднал истински леден метеорит.

"Уникалността на това събитие е потресаваща. Нали след като се движат през атмосферата, ледените метеорити се изпаряват бързо, а след падането бързо се топят! И още повече - в Африка!", казва в "Комсомолская правда" известният изследовател на Космоса от Института по астрономия, докторът на физико-математическите науки Александър Багров.

Специалистът подчертава, че в случая с мароканеца метеоритът не е имал време да се стопи, тъй като е бил бързо намерен.

Следва да се отбележи, че в света има няколко случая на такива падания. Така преди 40 години в Украйна колхозничка намери парче лед от Космоса и също го сложи в хладилника. Но... пристигналите на мястото учени открили, че космическият обект се е разтопил.

Според учения ледените метеорити имат голяма стойност, тъй като те съдържат останките на изначална материя, от която се е образувала Слънчевата система

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини