САЩ може да фалират през февруари - март

Фалит очаква САЩ в средата на февруари или в началото на март, ако Конгресът в най-близко време не постигне споразумение за повишаване на държавния дълг. Това се съобщава в писмо на американския министър на финансите Тимъти Гайтнър до председателя на палатата на представителите Джон Бонър.

Към момента таванът на държавния дълг в САЩ е в размер на 16.394 трилиона долара. За последен път той бе повишен в края на януари миналата година.

„Российская газета” напомня, че този таван бе достигнат на 31 декември 2012 година, а министерството на финансите предприема безпрецедентни мерки, необходими за обслужването на държавния дълг.

Ако администрацията и Конгресът не се договорят до 1 март, страната няма да може да изпълнява плащанията по дълга си, пише изданието.

Финансовият министър на САЩ се присъедини към американския президент Барак Обама и ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, призовавайки Конгреса да реши колкото се може по-скоро въпроса за увеличаването на тавана на държавния дълг от сегашните 16,4 трилиона долара, предаде Интерфакс.

„Конгресът трябва да действа максимално бързо, за да се избегне рискът от несъстоятелност и от прекъсвания на плащанията на дълга”, призова Гайтнър.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернаке също призова Конгреса да повиши тавана на дълга на фона на битките между демократите и републиканците по отношение на федералния бюджет.

„От особена важност е Конгресът да предприеме нужните действия и да повиши тавана на дълга, за да се избегне ситуация, в която правителството да не може да изпълнява плащанията си”, заяви Бернаке по време на форум в Мичиган.

САЩ достигнаха настоящия си лимит от 16.4 трилиона долара в края на 2012 година, но хазната предприема „извънредни мерки”, чрез които лимитът може да се удължи до края на февруари. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини