Тамбурист в Широка лъка одрал кожата на Филип Киркоров

Наричат 18-годишния Мехмед Гогов двойник на Филип Киркоров.

“Мехмед, къде ти е Ала Пугачова?”

Това е една от шегите с 18-годишния Мехмед Гогов на съучениците му от Националното училище по фолклор и изкуства в Широка лъка. Той поразително прилича на руския естраден певец, роден в България, Филип Киркоров.

Мехмед Гогов, който учи тамбура, е смугло, високо и стройно момче като двойника си и обича да завладява публиката с музика. “Има прилика с Филип Киркоров и ако не беше разликата във възрастта, то тя щеше да е още по-голяма”, казват бъдещите музиканти. “Изненадан съм. Но щом ми казаха, че приличам на Филип Киркоров, се загледах в снимките му. Ако продължавам така, и от мен може да стане “нещо” в музиката”, казва Мехмед.

За разлика от 46-годишния Киркоров, който е известен с развяващата се дълга коса, 18-годишният му двойник се носи късо подстриган. По сцените засега може да се види с калпак или с шапка към носията, с която е облечен.

Мехмед е чувал за Филип Киркоров, но руският певец е като цяло малко известен в неговото поколение.

“Не смятам да правя кариера с тази прилика. Въпреки че Киркоров е суперзвезда, имам си свое виждане за бъдещото”, казва скромно тамбуристът. Мехмед е в представителния оркестър на училището. Годишно оркестърът има към 15 големи участия в страната и чужбина. В един концерт участват гайда, гъдулка, кавал, тамбура, общо 15-20 инструменталисти, от които 13 -14 гайдари - 7-8 каба гайдари и джура гайдари, 35 певици, танцьори. “Залите все са ни малки. На коледния концерт танцьорите имаха 3 нови танца. Нашите изпълнения са по над два часа, най-големият ни проблем е какво да махнем от програмата, а не какво да сложим, защото искаме да дадем възможност на всички деца да се изявят”, казват педагозите. На концертите Мехмед може да се види, освен да свири с тамбурата, и да пее, тъй като и това му се удава. Тамбуристът е родом от Сандански и учи вече пета година в Широка лъка. Майка му Биляна е безработна, а баща му Огнян работи в строителството. Има брат, който тренира футбол и играе във “Вихрен” (Сандански). Преди да избере музиката, младият ром е тренирал бокс.

“Никой в семейството не се занимава с музика, може би само някои далечни роднини”, казва Мехмед. Той обаче вече за четвърти път печели призове в националния фолклорен конкурс “Орфеево изворче”. От последното му - 12-о издание, се връща с първо място, завоювано с пеене. Присъдена му е и стипендия от Министерството на културата. Има участие и в други конкурси. Тийнейджърът в момента е и един от участниците в последното издание на “Гласът на България” с песен на Тина Търнър. Излъчването на предаването още не е стартирало по телевизията.

Мехмед не отказва участие в ресторанти и кръчми при покана, за да изкара някой лев. Затова е и понатрупал доста отсъствия от училище. “Баща ми ме прати в Широка лъка. Каза, че от бокса, който тренирах, няма да излезе кой знае какво. Дойдох и започнах от нулата. Не бях свирил по-рано на тамбура, но я изучих добре. Понякога съм свирил по 15 часа на ден с инструмента”, казва ученикът. Мехмед свири добре и на електрическа китара и малко на пиано. Планира обаче през лятото да кандидатства в Музикалната академия в Пловдив с електрическа китара. Ходи на подготовка и дори си е избрал преподавател в Пловдив, в чийто курс иска да бъде.

“Гогов има талант, работлив е, но е нужно повече постоянство и усърдие в ученето. Много е музикален, това му е вродено. Но в последната година доста започна да пренебрегва участието си в концертните изяви. Един професионален музикант се изгражда не само със свирене, но и с учене на теория”, казва Стоянка Тенова, която е директор от 17 г. на училището в Широка лъка.

“След 5-годишното обучение всеки възпитаник избира сам сферата, в която да се изявява. Теоретичната и музикална школовка, която получават обаче, в неповторимата атмосфера на Широка лъка си личат дори когато наши възпитаници се изявяват в попфолка”, добавя Тенова. Възпитаници на училището са Екстра Нина и брат й, Емилия, Татяна, Радостина, трите сестри Севдалина, Валя и Венета Спасови и др.

“Познавам се с Емилия от Сандански, където живеят родителите ми, но не смятам да се насочвам към попфолка”, категоричен е Мехмед. Според него нито една от възпитаничките на училището в Широка лъка няма песен с вулгарни текстове, с каквито е пълна тази сфера. Записват често и народни песни от различни краища на страната, но все пак всичко зависи от нагласата им, музикални издатели, мениджъри и други фактори, обяснява Мехмед. Педагозите, недоволни от стремежа за бърза известност на всяка цена в жанра, та дори и попфолка, обаче се успокояват с факта, че почти няма музикална и певческа фолклорна формация в България, в която да не участва възпитаник на музикалното училище в Широка лъка.

На снимката: Мехмед/ вляво/, свир в представителния оркестър на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка.

Над 95% от завършилите продължават в музикални академии. Болшинството от кадрите в най-големите държавни ансамбли като “Тракия”, “Родопа”, “Пирин”, “Филип Кутев” и други формации са възпитаници на училището, включително диригентите на три от тях. За 42 г. откакто съществува музикалното училище в Широка лъка, има над 1200 музиканти и танцьори.

Събират пари за шопски носии

Гордостта на фолклора ни - училището в Широка лъка, което с това в Котел дава единствени кадри в бранша, едва успява да се топли през зимата и прави кампании за носии на учениците, защото няма пари. Носиите не са подменяни от 41 г. Сдружение “Майка България” им дари 20 мъжки и женски северняшки носии. Комплект от 20 добруджански носии дал и Християн Христов от Шумен, а Лилия Велчева от софийска фирма - 16 тракийски ризи. Първият дарител бил софиянецът Илия Босев от София, който дошъл на място с 1000 лв. Средства дарили и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и частно училище от София. Сега училището набира още средства, за да купи и комплект от 20 шопски носии и да подмени сценичните ризи на момчетата в училището. “За това са необходими около 8000 лв., които при делегиран бюджет не можем да отделим, затова се радвам, че хората откликват на нашата кампания”, каза директорката Стоянка Тенова. Училищната база е няколко декара и има всички удобства. Преди 1989 г. на зимен сезон тя се отоплявала с по около 50 т нафта и тогава вътре ходели по чехли. Сега училището кара на икономичен режим, тъй като не може да стопли всички помещения и просторни коридори. Спечелили сме проект по фонд “Козлодуй” за около 400 000 евро който започва от април. По него ще се подменят дограмите, които не са сменяни от откриването, и част от покрива.

(24часа)

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини