България обяви "Хизбула" за извършител на атентата?

Българският външен министър Николай Младенов е направил необявено посещение в Израел вчера, съобщава Israelnationalnews.

Младенов е информирал израелския ремиер Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка на България в разследването на терористичната атака в Бургас миналата година, в която бяха убити петима израелци и българският шофьор на автобуса.

България заяви, че взривовете са замислени извън страната и са извършени от чужденци, но все още предстои да публикува пълните резултати от проточилото се разследване, което все още не е приключило, пише израелският вестник Haaretz.

Израелски представител заяви пред Ройтерс, че разговорите с Младенов „са свързани с чувствителен въпрос на сигурността" и не се съобщават подробности за тях.

Според Канал 2, докладът показва, че "Хизбула" стои зад атентата.

Припомняме, версията, че „Хизбула" стои в основата на атентата на Летище Сарафово беше обявена почти веднага след атентата. Тя се поддържаше и от Израел и от САЩ. Досега България се въздържаше да се присъедини към тях.

Министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов, който е на посещение в Дъблин, ще актуализира информацията на европейските лидери по отношение на констатациите на България във връзка с атентата.

Новата информация означава, че ЕС може да гласува за обявяването на „Хизбула" за терористична организация, прогнозират израелски медии.

Докладът също така констатира, че Европол - агенцията на ЕС за криминално разузнаване, успешно е идентифицирал трима от четиримата заподозрени за атентата. Всички те очевидно са влезли в България две седмици и половина преди атаката, използвайки фалшиви документи за самоличност.

Пълният текст на доклада ще бъде публикуван след пет дни.

Междувременно обаче, говорителят на МВнР Весела Чернева категорично отрече министър Младенов да е предавал на Израел такъв доклад. По думите й резултатите от разследването на атентата все още не са готови да бъдат съобщени, така че не може да става дума за връчване на какъвто и да е било доклад.

В съобщение на Външно министерство от вчера като основна цел на посещението на министър Младенов в Израел се посочва планирането на предстоящото честване на 70 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини