Каталуния се обяви за суверенна

Парламентът на Каталуния направи важна стъпка към провеждането през 2014 година на референдум за отделянето на региона от Испания.

Депутатите одобриха декларация, в която Каталуния се провъзгласява за „суверенен политически и юридически субект” и където се говори за „историческо право” на нацията за самоопределение.

Каталунският премиер Артур Мас обеща, че преговорите с Мадрид за условията на „развода” ще започнат в най-близко време, пише „Коммерсант”.

„Възможно е декларацията да не реши всички проблеми за 24 часа, но тя ще поведе нашата страна към нейната съдба”, заяви Мас пред каталунските депутати преди гласуването. Неговата позиция подкрепиха 85 депутати, 41 бяха против, двама - въздържали се.

Наблюдателите обръщат внимание на това, че резолюцията бе съвместно представена от управляващата коалиция „Конвергенция и съюз” и от сепаратистката партия „Републиканските леви на Каталуния”. Партиите, които са на противоположните флангове в политическия спектър, на практика доказаха своята готовност с общи сили да се борят за независимостта на региона.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини