Мирна демонстрация с искане за вето върху Закона за предучилищното образование

Днес от 13.30 ч. пред сградата на президентството ще се проведе мирна демонстрация в подкрепа на искането за налагане на вето върху закона за предучилищното и училищното образование, съобщи БГНЕС.

Демонстрацията е организирана в социалната мрежа. На 19.02 от 14.00ч. група представители от няколко от 50-те подкрепили искането за вето организации ще се срещнем с президента Плевнелиев, за да представим подробно пред него и екипа му позицията си и аргументите против задължителен характер на предучилищната. Решихме събитието да не е протест, а "мирна демонстрация", понеже в случая не виждаме враг в лицето на президента, напротив, вярваме, че ще чуе и разбере аргументите на нашата позиция, и ще ни окаже необходимото съдействие срещу този малоумен закон! Да се надяваме, че очакванията ни ще се оправдаят, заявяват протестиращите.

В своето обръщение до Плевнелиев, родителите заявяват: Въпреки гражданското недоволство, липсата на обществена подкрепа, липсата на реална обосновка и липсата на необходимост от въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за децата от годината на навършване на 4 години, както и явното противоречие с редица правни норми, на 18 януари, народните представители приеха това "нововъведение" като част от готвения закон за образованието. Изразяваме силното си притеснение и недоволство както от приемането, така и от начина на изготвяне на подобни законови промени. Образованието е сфера с особено голям обществен интерес, тя засяга най-скъпото за българите – техните деца. Затова смятаме, че правенето на закон за образованието при липса на диалог с, и чуваемост на, гражданското общество е недопустимо, а налагането на задължителност при липса на обществено съгласие е метод, който не подобава на правителство, считащо себе си за демократично".

Протестиращите смятат, че задължителният характер на предвижданата предучилищна подготовка трябва да отпадне, понеже за такава мярка няма обществена необходимост, няма обществено обсъждане и няма обществена подкрепа. Родителите припомнят, чеспоред Конституцията на България, чл. 53, ал.2, училищното, а не – предучилищното, обучение е задължително. Представянето на предучилищното обучение като също задължително е едно законово своеволие, основано върху свободно тълкувание на установените положения в Конституцията. Според чл. 47, (1) "Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата" – решенията за децата са приоритет на родителите, а държавата е длъжна да ги подпомага в техните решения, а не обратното. Според чл. 14 "Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото" – това задължава държавата да следва про-семейна, а не про-институционална политика. Според Конвенцията за правата на детето на ООН, чл. 5 "Държавите – страни по Конвенцията, зачитат отговорностите, правата и задълженията на родителите … да осигуряват по начин, съответстващ на развитието на способностите на детето, подходящи насоки и ръководство в упражняването от него на правата, признати в тази Конвенция." Взимането на решения от страна на държавата за отглеждането, възпитанието и/или образованието на децата вместо техните родители представлява именно незачитане на родителската отговорност при осигуряването на упражняването на правата на детето, в това число и на правото му на образование. Задължителната предучилищна подготовка от годината на навършване на 4 год. възраст не присъства в нито един от основните национални стратегически документи за развитието на образованието: Националната програма за реформи 2011-2015, Концепция за ЗПУО и Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015 г.), гласувана от Народното събрание. Според Националната програма за реформи 2011-2015 се предвижда "Повишаване на броя на децата, включени във форми за предучилищна подготовка. Мярка с приложение в краткосрочен план (2011-2012 г.) ще бъде постепенно разширяване на обхвата в задължителна предучилищна подготовка". В Концепцията за ЗПУО се предвижда "Задължителната предучилищна подготовка за децата, навършили 5 години". В Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015 г.) се предвижда само една година задължителна предучилищна подготовка.

Нито един европейски документ не изисква въвеждане на задължителна предучилищна подготовка за децата на 3 и 4 год. Не съществува европейски документ в областта на образованието със задължителен характер – те всички имат характер на препоръки. Препоръките са насочени към предоставяне не на задължителни, а на разнообразни, привлекателни и качествени възможности за образование. Постановката за "задължителност" изцяло отсъства; ангажиментът не е насочен към родителите, а към държавата – да търси, създава и предлага форми, които да са качествени и достъпни , за да имат реална, практическа полза за различни обществени групи, които да бъдат не принудени, а привлечени към ползването на подходящите за тях от предоставяните възможности.

С оглед на изложените аргументи, родителските организации се обединяват с настояване президентът да наложи вето на закона за предучилищното и училищното образование и да отправи препоръки към народните представители да премахнат задължителния характер на предучилищната подготовка, като заменят в чл.8 от законопроекта думата "задължително" с "по преценка на родителя".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини