Бунтът в София окървавен. Преглед на печата

Масовите граждански протести са водеща тема за всекидневниците.

„Протест без конкретна тема и надслов, започнал като шествие за поклонение пред паметника на Васил Левски и превърнал се в антиправителствен протест с основно скандиране "Оставка"...
Основният сблъсък между полиция и граждани стана малко след 20 ч. в близост до Орлов мост. Дотогава полицията не реагираше на провокациите на хора, които хвърляха бомбички, бутилки и камъни по тях. В един момент напрежението ескалира и полицейският кордон "избута" част от тълпата. След това част от протестиращите започнаха да скандират "Без агресия" се отделиха от множеството. Отделни групи потеглиха по бул. Евлоги Георгиев...
Един от протестиращите заяви, че има чувството, че полицията нарочно ги е спирала, за да нагнети напрежението. Докато говори, той държи в ръцете си букет цветя. Млада студентка носи жълт плакат: "Писна ни да спим на студено, за да ви храним".
В същото време по време на официалната част, на която протестиращите не бяха допуснати, в речта си президентът Росен Плевнелиев постави акцент върху спасяването на българските евреи през Втората световна война...
Тълпата се опита да стигне до паметника през ул. "Оборище" по време на церемонията, но беше пресрещната от група гвардейци едва след приключването й.
След като се поклониха пред паметника, протестиращите тръгнаха покрай Националната галерия за чуждестранно изкуство, където бяха посрещната от полицейски кордон. Протестиращите хвърляха по полицията бомбички..." - в. „Дневник".

„Няколко души бяха тежко ранени в София, след като жандармерията атакува протестиращите в района на Орлов мост. Много от тях бяха бити и ритани. Камерите на няколко телевизии заснеха кървави сцени на насилие...
Напрежението на днешния протест в София рязко ескалира минути преди 20 часа. До това се стигна след като в продължение на няколко минути участници в протеста замеряха жандармерията с камъни, бомбички, кутии с боя и други предмети..." - в. „Труд".

„Група от 150-200 ултраси продължи да вилнее по улиците на София след протеста срещу монополите и властта във вторник вечерта. От Орлов мост лумпените тръгнаха към НДК, като по пътя си обръщаха контейнери и хвърляха пиратки. Преследвани от полицията, част от тях стигнаха до бул."Витоша". Там продължиха да мятат боклуци, да трошат витрини и да блъскат коли. Младежи безчинстваха на площад "Македония" и в района на Руски паметник.
"Провокациите и тази вечер за пореден път бяха от страна на група лица, които бяха дошли изключително и само за това да предизвикват скандали, да провокират полицаите, да хвърлят предмети и да нападат органите на реда, чиято задача е да опазват обществения ред", заяви шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов." - в. „Стандарт".

„25 души са отведени тази вечер по време на протеста в различни районни управления на МВР София. Това съобщиха за „Фокус" от пресцентъра на МВР.
В резултат на протестните действия са нанесени сериозни материални щети на три полицейски буса, два джипа и три леки автомобила. Пострадали са и двама полицаи, като единият е бил откаран към болница, другият е бил прегледан на място.
Полицейските сили се намесиха след провокиране от страна на протестиращите с хвърлени бомбички, камъни и други предмети." - в. „24 часа".

Вестниците отразяват и реакциите на политическите сили във връзка с протеста.

„След ескалацията на гражданското недоволство и обявените промени в кабинета не закъсняха и политическите реакции за случващото се в страната.
За пореден път днес БСП и ДПС настояха за оставка на цялото правителство, а ДСБ и "Единство" поискаха парламентът да избере експертно програмно правителство. "Атака" също настоя за провеждането на предсрочни парламентарни избори.
Правителството на Бойко Борисов изцяло загуби доверието на българските граждани и трябва да подаде оставка. Изходът в тази кризисна ситуация може да бъде само политически - нови избори. Това се посочва в декларация на парламентарната група на "Коалиция за България".
Президентът Росен Плевнелиев трябва да насрочи консултации за постигане на политическо съгласие и назначаване на служебен кабинет, заяви Лютви Местан...
ДСБ и "Единство" също искат оставката на Борисов, а парламентът да избере експертно програмно правителство.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че партията му не подкрепя персоналните промени в кабинета..." - в. „Дневник".

„БСП напуска парламента, обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на изпълнителното бюро. "Това е политическа криза, когато 100 000 души искат оставката на правителството. Не виждам какво повече да правим в парламента", бе категоричен той. И допълни, че изпълнителното бюро е препоръчало депутатската група да не участва в гласуването на промените в кабинета, да направи срещи с хората, да не бъде в пленарната зала през тази седмица. Станишев обаче смята, че "в този парламент няма какво да правим". "Не виждам смисъл да легитимираме измъкването на ГЕРБ от тяхната отговорност", обясни той. БСП ще напусне и работата си в комисиите на НС, защото то е изпразнено от съдържание.
"Виждаме, че Борисов е готов на всичко само и само да задържи властта в свои ръце и той, и Цветанов да правят избори. Това ясно говори за намерения за манипулации и фалшификации на изборите", подчерта Станишев. Според него протестите са абсолютно обосновани и БСП застава зад исканията на гражданите. От днес социалистите започват серия от консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили, граждански и синдикални организации за намиране на решение..." - в. „Сега".

„Парламентарните партии да се откажат да ескалират и да ползват протестите, но Бойко Борисов да подаде оставка. Трябва да се състави програмно правителство от експерти. Т.е. политиците да се дръпнат назад. Това се прави в много страни по света", каза бившият премиер Иван Костов в интервю за предаването на бТВ „Лице в лице".
"От него се очаква и се настоява само да подаде оставка, другите неща ще ги свършат политическите партии. Фискалният резерв е застрашен, парите във фискалния резерв вече нямат оперативна възможност. Т.е. те не могат да пресрещнат криза на икономиката", заяви Костов.
„Мерките са тези, които трябва да се справят със социалната страна на недоволството. Но едновременно с това премиерът Борисов си остави врата, тъй като не е уверен, че мерките ще сработят. Той каза, че неговото търпение и сили е на границата. И това трябва да го четем така - ако протестите не се повлияят от мерките и, ако в неделя има още по-силни протести, те ще придобият вече още по-политически характер и той ще бъде изправен пред същия избор, както днес", допълни лидерът на ДСБ." - в. „24 часа".

Процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ и обещанието на премиера за намаляване на цената на тока също са широко отразени от вестниците в сряда.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ...
ДКЕВР е взела решение, позовавайки се на 17 съставени акта срещу ЧЕЗ.
Комисията се събра на извънредно заседание, за да реши има ли достатъчно основания за започване на процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Започването на такава процедура обаче не означава, че лицензът на ЧЕЗ веднага и задължително ще бъде отнет, коментираха от БНТ. Тя може да отнеме повече от половин година.
"Аз не бих могъл да коментирам дали, кога ще се отнема лицензът на ЧЕЗ, защото това е в правомощията на регулатора. Ако комисията вземе такова решение - това е процес, който не е от една стъпка, това е процес, в който се започва с уведомяване, доколкото видях аз, в законодателството. А ЧЕЗ - те имат време за възражения. Това е един процес, докато се стигне до фактическо отнемане на лиценза", обясни министърът на икономиката Делян Добрев.
"Искам да кажа, че една такава процедура се състои в две решения на комисията. Първото решение на комисията е за стартиране на процедурата, а второто евентуално решение е за отнемане или решение за прекратяване на процедурата, ако не се установят нарушения, водещи до отнемане на съответната лицензия", коментира Андон Роков - член на ДКЕВР и юрист.
Председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова обясни от своя страна, че за да се стигне до отнемането на лиценз, трябва да бъдат установени нарушения в инвестициите. "Дали са извършени те, тези средства, които са ги дали за инвестиции, дали са реално дадени за това, тъй като досега такава проверка не е правена", допълни още тя." - в. „Дневник".

„От 1 март може да намалим с 8% цената на тока, обяви Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет. Разчетите ни показват, че това може да се направи, но решенията се взимат от ДКЕВР, уточни той.
Министър-председателят се появи за първи път след масовите протести срещу монополите и властта, които се проведоха в неделя и понеделник. На брифинга присъстваха бъдещият вицепремиер Лиляна Павлова, наследникът на уволнения финансист №1 - Томислав Дончев, и енергийният министър Делян Добрев...
Национализация на ЕРП-та няма да има, категоричен бе Борисов. Може да направим предоговаряне по част от договорите, но не национализация. Който иска да национализира, да дойде и да го направи, заяви премиерът...
Той призова всички, които имат над 20% увеличение на сметките, да подадат жалби и да си търсят правата от ЕРП-та. И всички да следят дали съседите им не крадат ток..." - в. „Стандарт".

„В опит да овладее ескалиращите протести в страната премиерът Бойко Борисов вчера обеща редица мерки, които по закон не са в неговите правомощия и могат да доведат до дипломатически скандал между България и Чехия. Той заяви, че цената на тока ще падне с 8% от 1 март, трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) ще бъда глобени, а лицензът на ЧЕЗ, която обслужва Югозападна България, ще бъде отнет до края на деня. Обещанията бяха дадени на извънредна пресконференция в присъствието на две дами, представени като оторизирани от протестиращите да преговарят с кабинета. Зле режисираната сценка в Министерския съвет обаче не успокои, а взриви социалните мрежи. Инициативните комитети от много градове категорично се разграничиха от уж постигнатото съгласие и обещаха още по-мощни протести...
По закон по-голямата част от обещаните от Борисов енергийни мерки са в правомощията на независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
В момента цените на тока се определят за срок от 1 г. с решение на ДКЕВР и влизат в сила от 1 юли. Само ДКЕВР, която е почти обезглавена, може да реши и за отнемане на лиценза на чешкия оператор..." - в. „Сега".

„Чехия ще брани лиценза на ЧЕЗ в Евросъюза.
"Ако ЧЕЗ поиска помощ, бихме я оказали на дипломатическо ниво в ЕС, но като цяло проблемът си е на дружеството", каза външният министър на Чехия Карел Шварценберг.
"България постъпва безпрецедентно", разгневи се днес министърът на индустрията и търговията на Чехия Мартин Куба на новината за отнемането на лиценза на ЧЕЗ в България. Пред чешката телевизия той нарече действията на правителството ни обезпокояващи.
Първият чешки дипломат Карел Шварценберг пък за малко да наруши подобаващия дипломатичен тон и отправи прикрита заплаха. "Проблемът е на първо място проблем на ЧЕЗ, но имам впечатлението, че Албания и България влизат в неприятности", заяви той.
Шварценберг спомена Албания, защото на 21 януари т.г. тя също отне местния лиценз на ЧЕЗ за електроразпределение заради хроничен недостиг на ток в няколко района на страната. Чешкият гигант обяви, че ще даде Тирана на международен арбитраж с иск за 200 млн. евро компенсации...
"Смятаме, че изявленията на българския премиер и на прокуратурата са грубо нарушение на юридическите задължения на България като членка на ЕС", реагира говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова. И допълни: "Единствената организация, която може да взема решение за започване на процедура по анулиране на лиценза, е изключително независимото енергийно управление." Пулпанова освен това добави: "Категорично отричаме каквито и да било нарушения, които теоретично могат да доведат до отнемане на лиценза ни... Против сме политизиране на въпроса предвид наближаващите парламентарни избори". - в. „Труд".

"Право на държавите от ЕС и на техните енергийни регулатори е да дават и да отнемат лицензи", заяви в Брюксел говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер, цитирана от БТА. Тя обаче посочи, че още не е запозната в детайли със случая.
От българското поделение на ЧЕЗ заявиха, че няма да коментират намеренията за отнемане на лицензията им. От дружеството допълниха, че не са нарушавали закона за обществените поръчки и са готови да съдействат изцяло на българските власти." - се казва в друга публикация на в. „Труд"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини