Златоградски младежи играят във филм за Дельо хайдутин

Документален филм с участието на златоградски младежи ще бъде представен в града в чест на Националния празник на България 3 март.

Лентата на младия режисьор Мартин Петров „Излел е Делю хайдутин” заснета е по разказа на златоградския краевед Величко Пачилов, актьорската игра е на младежи от Златоград, сред които и актьорът Йордан Крушков /Дани/.

Публиката ще види интересна интерпретация на историята за златоградския герой Дельо хайдутин, за когото народът създаде безсмъртна песен, литнала с гласа на Валя Балканска с американските станции „Вояджър” в безкрайния Космос в търсене на извънземен разум. Образът на Делю хайдутин се превърна в символ и емблема на Златоград.

Културната проява се организира от Етнографския ареален комплекс и ще се състои на 2 март, събота, от 18 часа в Зала „Станислав Сивриев” в стария Златоград.

Златоградчанинът Йордан Крушков преди да стане професионален актьор е учил в Професионалната гимназия „Христо Ботев” в Златоград и е дипломиран технолог на облеклото. Актьорско майсторство завършва при професор Венцислав Кисьов в Югозападния университет в Благоевград, където продължава и магистратура по театрална режисура. Изявил се е в няколко театрални постановки на Благоевградския младежки театър, в много спектакли на студентския експериментален театър, в редица роли в кино и телевизионни продукции, в документални филми.

Режисьорът Стефан Стайчев му повери главната роля на Васил Левски в своя авторски спектакъл „От бесилото към безсмъртието – за Левски и Свободата“, реализиран на сцената на Драматичния театър във Видин по случай 140-годишнитата от гибелта на Апостола.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини