След бурята в Смолянско: десетки свлачища,паднали дървета,наводнени къщи

Свлачища, паднали дървета и наводнени къщи след дъждовете в четвъртък, са част от щетите в Смолян и областта. Силният вятър събори покрив на кафене в доспатското село Барутин. Около 23.30 ч. собственикът на търговския обект е подал сигнал на тел. 112 за отстраняване на съборения от бурята покрив. В полунощ  районът е бил разчистен от екип на пожарната в Доспат, за щастие няма пострадали от инцидента.

През нощта срещу петък в областно пътно управление в Смолян постъпиха множество сигнали за паднали дървета и свлачища, които затрудниха движението в района.  Активиралите се земни маси са повлекли и множество дървета, камъни и пръст.

През нощта, заради паднало дърво, временно е бил затворен пътя Пампорово – Смолян. Над 4 кубика скално срутище в района на "Св. Панталеймон" по пътя за Пампорово, също затрудни движението. Паднали дървета и свлечена земна маса е имало и в пътен участък между селата Стойките и Широка лъка. Екип на пожарната в Пампорово пък разчиства пътя от Смолян към курорта, запречен от паднало дърво под хижа „Студенец”.

Заради свлачище беше затворен и пътят Смолян-Мугла в района на тунела. Повече от три часа продължи разчистването на скали, дървета и земни маси от единственото трасе към високопланинското село и днес преди обяд движението беше възстановено. Засегнат е бил и електрически стълб, заради което без ток са "Герзовица", градското сметище, както и селата Кремене и Киселчово.

От пороите, които на места в областта надхвърлиха 90 литра на квадратен метър, реките са повишили нивата до два – три пъти, но няма опасност от преливане. Най-голямо количество дъжд-97 л. на квадрат се е излял край Мугла, сочи справката на НИМХ.

В района на маданското село Вехтино река Арда излезе от коритото си и заля махала. Множество къщи са отцепени от водата, а единствената връзка на населеното място остава въжен мост, който засега не е засегнат от водите на реката.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини