САЩ купуват Аляска от Русия

На 9 април 1867 САЩ купува Аляска от Русия за $7,2 млн долара (1.67 млрд. по днешни цени), а флагът на САЩ е издигнат на 18 октомври същата година. Днес 18 октомври се празнува в щата като Деня на Аляска. Заедно с новия собственик, Аляска приема нов календар — Грегореанския — и по този начин 6 октомври 1867 (петък) е последван от 18 октомври 1867 (петък).

На 18 октомври 1867 г. САЩ окончателно получават закупената по-рано през годината от Русия Аляска. Територията е с площ от около 1 600 000 кв.км. Причина за продажбата е острата финансова криза в Русия в средата на ХІХ в., както и страхът й, че тя може да загуби Аляска при евентуален конфликт. Това принуждава цар Александър ІІ да се реши на продажбата. Договорената цена на сделката с американския държавен секретар Уилям Сиуърд е 7 200 000 долара (1.67 млрд. по днешни цени), което предизвиква остри протести от американска страна. Това е твърде много за "една замръзнала пустош, в която никой не живее", пише в. "Ню Йорк трибюн".

Всъщност Аляска е обитавана от 2500 руснаци и 8000 местни жители под руска юрисдикция и още около 50 000 ескимоси и индианци извън нея. В средата на XIX век там има само два малки града - Нов Архангелск, преименуван после на Ситка, и Сейнт Пол на остров Кодиак, които са центрове на търговията с кожи.

Сиуърд и председателят на Сената Чарлз Съмнър аргументират договора с американските национални интереси. Според Съмнър след покупката "страната ще стане единен Северен континент с врати към всички съседни морета". Американският Сенат ратифицира договора на 9 април 1867 г., а официалната церемония по прехвърлянето на територията се провежда на 18 октомври 1867 г. в Ситка. Руският флаг е свален и е заменен от американския след серия салюти.

Генерал Ловел Русо приема новата територия на САЩ, а генерал Джеферсън Дейвис установява резиденцията си в къщата на губернатора. Повечето руски граждани напускат, като само няколко търговци и проповедници остават. Американците решават да нарекат новия щат с местното му алеутско име - Аляска.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини