Земетресение удари близо до ядрената централа на Иран

Трус от 6,1 по Рихтер разлюля град Бушер, където е разположена единствената атомна централа в Иран. Земетресението е убило трима души, но не е ясно дали е засегнало централата, пише БГНЕС.

Иранската АЕЦ всъщност се намира в района Каки, на близо 90 км. югоизточно от Бушер. Нито една иранска медия не съобщава дали съоръжението е било повредено от труса.

Трусът е бил на дълбочина от 12 км, обяви иранският сеизмологичен център.Експерти на Геоложката служба на САЩ, която наблюдава сеизмичната активност по целия свят, обаче настояха, че магнитудът на труса е бил значително по-висок – 6,3 по Рихтер.

Според местните медии на мястото на инцидента били изпратени спасителни екипи. Връзката с тях обаче е затруднена, тъй като телефонните връзки в района са били прекъснати.

В интервю за агенция ИСНА ръководителят на Иранския червен полумесец (ИЧП) Махмуд Мозафар призна, че има голяма възможност да са нанесени значителни щети. Той обаче не даде повече подробности.

Пред BBC представители на известната и у нас руска компания "Атомстройекспорт", която е строила иранската централа", казват, че няма никакви повреди по съоръжението.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини