Девин блокира пътища в деня на вота, ако не отворят болницата

Протестите в София в края на октомври миналата година също не дадоха резултат, Сн.в."Дневник"

Хората в Девин готвят да блокират пътищата към Борино, Доспат и другите населени места в района в деня на изборите 12 май, ако дотогава няма яснота дали  ще има болница в града или не. След закриването на лечебното заведение през 2011 година в района има около 20 смъртни случаи заради липсата на болница.

През миналата седмица здравното министерство обяви, че до два месеца болницата ще бъде отворена. Хората в Девин се опасяват, че това обещание цели да се заглушат протестите до вота, а след това служебното правителство няма да е на власт, за да му се търси отговорност за поетото обещание.

Жена от града разказа, че след падане през зимата баща й е возен в линейка, в която е било минус 10 градуса, до болницата в Смолян. Там пък нямало легла и той стоял в коридора. „Болните не ходят до Смолян, умират по пътищата ни”, твърдят местните хора.
На фона на недоволството на хората, политиците от всички цветове си прехвърлят вината за липсата на болница.

Кметът на Девин Цветелин Пенков пък обясни, че година и половина общината търси вариант в града да има работеща болница. Обърнахме се към държавата и поискахме да я одържави, но ни беше отговорено, че ако го направят с нас, всички общински болници ще поискат същото, каза градоначалникът.

Бившата шефка на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че партията и институциите през цялото време са предлагали решение за болницата, но то е било блокирано от общинския съвет. „А той не се управлява от ГЕРБ”, каза Дариткова и припомни, че се прави филиал на смолянската болница в Девин, че вече се събира и персонал, но че сградата на девинската болница е в запор. Бившата депутатка от ГЕРБ поиска прошка от девинчани, ако неволно е навредила на някой от тях, но беше категорична, че те са заложници на политически интереси.

Според Николай Мартинов от БСП болницата в Девин ще тръгне, ако има повече клинични пътеки и облекчения за гранични и труднодостъпни болници, въведени от държавата. Представителят на ДПС Петър Фиданов пък беше категоричен, че без намесата на държавата проблемът с болницата няма да бъде решен.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини