Япония се бори да гради втора АЕЦ в Турция

Японският премиер Шиндзо Абе ще посети Турция в началото на май и ще договори с Турция влизането в ексклузивни преговори на японската атомна компания Мицубиши / Mitsubishi Heavy Industries/ и френската Арева /Areva, които да получат договор за повече от 15 милиарда евро, съобщи японската преса.


По време на посещението си Абе ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган. Двамата лидери ще разгледат това решение, съобщава в сряда японският ежедневник Йомиури.

Консорциумът Арева/Мицубиши се конкурира с китайската компания Гуандун /China Guangdong Nuclear Power Holding/ за договора за изграждане на втората турска АЕЦ, предвиждана да бъде край Синоп, на черноморското крайбрежие.

Мицубиши и Арева ще предложат на Турция реактор със средна мощност - 1100 мегавата, разработен от общото им предприятие. Работата би трябвало да започне през 2017 г. а въвеждане в експлоатация на първата фаза е планирано за 2023 г., съобщава АФП.

Турция обяви намерението си да започне изграждането на три централи в рамките на пет години, за да се намали зависимостта на икономиката към нарастването на вноса на енергия от чужбина, особено от Русия и Иран.

Турското правителство постигна споразумение през 2010 г. с Русия за изграждане на първата централа в Акую.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини