САЩ развиват тайна програма за следене в интернет

Членове на администрацията на американския президент Барак Обама са подписали тайни документи, които разрешават прихващането на комуникации, които се осъществяват в определени мрежи. Подслушването и следенето са забранени от федералните закони на страната, съобщава онлайн изданието CNET.

Разкритието е на Electronic Privacy Information Center (EPIC), който се е сдобил с 1000 страници документи, доказващи практиката, и ги е предал на CNET. "Департаментът по правосъдие помага на частните компании да заобикалят федералните закони за подслушване", казва Марк Ротънбърг, изпълнителен директор на EPIC.

Документите показват, че Националната агенция по сигурност (NSA) и департаментът по правосъдие активно са лобирали за тайната практика. В някои от съвещанията дори е участвал и самият директор на NSA Кийт Александър.

Така компаниите, които са се съгласили да участват в програмата, са получили имунитет спрямо нарушения по закон 18 USC 2511. Целта на този закон е да ограничава интернет доставчиците да следят трафика с изключение на мониторинг на инцидент или след разрешението на самия потребител, което трябва да е придобито по законен път.

Представители на двете институции са отказали коментар пред изданието. Говорител на Департамента по национална сигурност (DHS) се разграничава от практиката, като обявява, че DHS има строги правила за защита на личните данни и се придържа стриктно към тях.

До момента единствено операторите AT&T и CenturyLink са официално потвърдени като участници в спорната програма. Няколко други компании са подписали меморандум за присъединяване към нея и са в процес на получаване на сертификатите си, твърди анонимен източник от DHS пред изданието.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини