В Смолян отбелязват Световния ден на движението

Акция „Животът е движение” организира Регионална здравна инспекция в Смолян. Инициативата ще се проведе в трите квартала на областния град в периода 8 – 10.05.2013 година и е посветена на Световния ден за насърчаване на движението 10 май. След определяне на личния физически статус, всеки ще получи листовка с основните стъпки, които трябва да изкачи по пирамидата на физическата активност. Денят за насърчаване на движението ще се отбележи и от учениците в Златоград.

На 18 май  деца от клуб „Здрави и щастливи” при РЗИ – Смолян и служители от ОУ ”Пожарна безопасност и защита на населението”  ще покажат как се оцелява в гората и как се оказва първа до лекарска помощ на пострадал, а след това чрез забавни състезателни игри учениците  ще  демонстрират наученото. Наградите за най- добрите са осигурени от Община Златоград.

Световният ден за насърчаване на физическата активност се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация. Съществуват безспорни доказателства за вредното влияние на обездвижването върху здравето, трудоспособността и дълголетието на човека. Ниската физическа активност е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, затлъстяване, болести на нервната система и други.

"Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението”.

                                                                                                                Франсоа Тисо

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини