Наводненията в Европа вече взеха шест човешки живота

Най-малко шестима души загинаха, а множество са в неизвестност след наводненията, причинени от проливните дъждове в Централна Европа, наложили евакуирането на хиляди домакинства главно в Германия, Чехия и Австрия, предаде БГНЕС.

В пострадалите области снимки на мъже, жени, деца заедно под дъжда, подаващи си чували с пясък, за да строят диги, съживяват призрака на наводненията от 2002 година. В Чехия, където правителството обяви извънредно положение в почти цяла Бохемия, петима души загинаха, а много други са в неизвестност.

Един мъж и една жена намериха смъртта си в неделя след рухването на вилата им близо до Прага. Други две безжизнени тела бяха открити в северната част на страната, а един 82-годишен мъж се е удавил близо до град Бенесов, на 40 км южно от Прага. Броят на жертвите може да се увеличи, тъй като най-малко четирима души все още са в неизвестност. Сред тях са двама мъже, които в събота вече практикували рафтинг по придошлата река Берунка, на 30 км югозападно от Прага.

Метрото в чешката столица е частично затворено от снощи, а множество жп линии и пътища са блокирани. Учениците от началните и средните училища в Прага бяха помолени да останат по домовете си днес заради нарушаването на транспорта. Около 2700 души бяха принудени да напуснат домовете си в Бохемия, а хиляди домакинства останаха без ток тази сутрин. Армията мобилизира около 2000 военни, от които 300 в Прага, за да се борят с бедствието.

В Германия положението се влошава в южната и източната част на страната. В баварския град Пасау на границата с Австрия, където се вливат реките Дунав, Ин и Илц, рекордите от последните големи наводнения през 2002 и 1954 г. бяха подобрени, а армията пристигна, за да окаже помощ на спасителите.

"Много хора, които вече трябваше да се справят с големите наводнения през 2002 г., отказват да напуснат домовете си. Опитваме се да ги убедим", заяви кметът на Пасау Юрген Дюпен пред телевизия N24. "Имаме близо 700 спасители на място, мобилизираните около 200 войници пристигат. Време е, защото стотици хора вече работят от 36 часа без прекъсване", посочи кметът и допълни, че "населението на Пасау има известна рутина при наводненията".

В Саксония, на границата с Чехия и Полша, стотици полицаи бяха мобилизирани с кораби, чували с пясък и кран. "Шокирани сме. Трябваше да излезем много бързо от къщи", заяви пред телевизия NTV жителка на град Дрезден с малко дете на ръце.

В Австрия наводненията взеха една жертва, а двама души са в неизвестност. Стотици жители на област Залцбург и около 300 други в град Мелк трябваше да бъдат евакуирани от домовете си. Армията беше мобилизирана да помага на спасителите да се борят с придошлите води. Според властите Дунав и Ин могат да достигнат и дори да надхвърлят нивата от 2002 г., когато наводненията причиниха щети за около 7,5 милиарда евро.

В Унгария кметът на Будапеща обяви тревога от наводнение тази сутрин, след като нивото на река Дунав се повиши в петък и събота и предизвика опасения от повторение на ситуацията от 2002 г. През август 2002 г. нивото на Дунав достигна 8,49 м в Будапеща. Близо 2000 души бяха евакуирани, а над 20 000 души работеха за изграждането на дигите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини