Програмите на САЩ за следене в интернет били законни

Директорът на Агенцията за национална сигурност на САЩ ген. Кийт Александър защити законността на мащабните американски програми за следене, които бяха разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

"Благодарение на тези програми са предотвратени десетки терористични актове тук и в чужбина. Искам американците да знаят, че ние сме прозрачни", заяви ген. Александър пред комисия в Сената и добави, че ще даде точни цифри до седмица, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според него програмата за следене на интернет комуникации, наречена PRISM , е изиграла ключова роля в осуетяването на атентата в нюйоркското метро през 2009 г., който е щял а бъде извършен от младия афганистанец Наджибула Зази.

Директорът на агенцията припомни, че през 2008 г. е гласуван от Конгреса закон, който регламентира наблюдението в интернет.
Той припомни, че тези програми са в строги рамки, поставени от закона и Конгреса.

"Имайки предвид естеството на нашата работа, разбира се, малко хора извън законодателната, съдебната и изпълнителната власт могат да са наясно с детайлите на това, което правим или да виждат, че действаме по правила, отчитаме се в рамките на най-строг надзор на правителството", каза той.

Агенцията действала така, за да запази доверието на американците, тъй като това доверие било свещено.

"Ние не виждаме компромис между сигурността и свободата. Това не е избор и ние можем и трябва да спазваме и двете едновременно"
, добави Александър.

Европейската комисия поиска от САЩ "обяснения и разяснения" за програмите й за следене на комуникациите, които може да се окажат в противоречие с правата на европейските граждани.

Строго секретните програми за следене на телефонни разговори и интернет бяха разкрити от бившия технически консултант в агенцията за сигурност на САЩ Едуард Сноудън.
Той избяга в Хонконг, откъдето ще оспорва екстрадирането си.

Сноудън, който е бивш служител на ЦРУ, каза днес, че САЩ хаква редовно Китай и Хонконг години наред.

Междувременно стана ясно, че зам.-директорът на ЦРУ Майкъл Морел е обявил, че през август ще се оттегли от поста, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом, предаде БТА.

На негово място президентът Барак Обама ще номинира Аврил Хейнс, юридически съветник на президентството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини