Рекордно замърсяване на въздуха в Сингапур може да продължи със седмици

Гъстият смог в Сингапур, който се превърна в огромен проблем за региона, може да не се махне със седмици, предупредиха властите в държавата. Индексът на замърсяване на въздуха достигна 371 – абсолютен рекорд за града-държава, съобщава BBC.

Кризата е причинена от дима, идващ от горските пожари на индонезийския остров Суматра. Между Сингапур и Индонезия обаче се разгоря спор дали наистина това е причината за смога. Представители на двете държави ще обсъдят проблема на извънредна среща в Джакарта днес.

Трайното настаняване на смога е покачило замърсяването на въздуха до „ужасяващи” нива, а миризмата на изгоряло дърво трайно се е настанила в Сингапур, заявиха властите. Според тях проблемът трудно ще се реши преди приключването на сухия сезон в Индонезия, което може да се забави със седмици.

Властите предупредиха излитащите от Сингапур самолети да бъдат много предпазливи поради намалената видимост. Големи компании като McDonald`s са отменили самолетните си доставки за страната. Сингапурската армия пък е преустановила всички тренировки на открито.

Министерството на външните работи на Индонезия заяви, че чрез специална технология ще се предизвика дъжд над остров Суматра, който да изгаси пожарите. До този момент обаче мярката все още не е предприета.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини