Гръцката управляваща коалиция се разпадна

Гръцката лява партия, която е коалиционен партньор в правителството в Атина, оттегля подкрепата си към кабинета, предаде АФП.

Умерената партия „Демократична левица” ще се оттегли от управляващата коалиция, заяви министър от политическата сила след едноседмичната криза, предизвикана от затварянето на държавната радиотелевизионна верига ERT.

„След решението на партията да се оттегли от кабинета и да оттегли министрите си, ще подам оставка пред премиера”, заяви досегашният министър за административните реформи Андонис Манитакис.

„Заради последните събития и политиката на премиера „Лява демокрация” реши да оттегли министрите си и генералните си секретари от правителството”, заяви член на изпълнителния комитет на партията.

Най-малката партия в правителствената коалиция на Гърция има двама министри и двама заместник-министри в кабинета.

Политическата сила все още не е решила дали ще продължи да подкрепя правителството по време на предстоящите гласувания в парламента.

Вчера разговорите между министър-председателя Андонис Самарас и неговите коалиционни партньори - социалдемократите и "Демократична левица" не успяха да доведат до споразумение за бъдещето на държавната радиотелевизионна компания ERT. Медията беше затворена от правителството миналата седмица като част от мерките за икономии.

„Не беше постигната договорка. За нас това е въпрос на демократична законност. Ние не сме съгласни с действия, които обиждат законността”, заяви лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис, цитиран от АФП.

Този ход променя съотношението на силите в парламента и оставя премиера Андонис Самарас с много малко мнозинство.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини