Японски специалист по изгубени цивилизации ахна в Александровската гробница

Японският  специалист по изгубени антични народи Ричию Обара пристигна с двама свои колеги-археолози Хидео Икеда и Кадзуоки Такеючи в Александрово. Тримата учени от страната на изгряващото слънце са в България само три дни и специално, за да разгледат уникалната тракийска гробница в с. Александрово.

„Били сме в микенски гробници, посетихме и гробницата на бащата на Александър Македонски-Филип, но в Александрово силно впечатление ни направи особено много коридора и фреските.“, сподели първите си впечатления от репликата на некропола в Ричию Обара.

Специалистът, който е изучавал изчезналите цивилизации на етруски, финикийци и скити, ахна от ловните сцени, изобразени в гробницата. Огромен интерес за японците представлява факта, че фигурите на хората и животните, са изобразени реалистично- не като богове и отделно от религията. Според тях „Това е най-прекрасното и забележително в Александровската гробница. Стенописите й я правят уникална“, смятат познавачите. Японците са впечатлени и от начина, по който са яздили траките- само с юзда.

В Музея на тракийското изкуство в Александрово японците с интерес разгледаха и колекцията от сребърни и златни артефакти от времето на траките.

Търсачите на съкровища ще разгледат утре Перперикон и Татул, но обещават, че в Александрово ще се върнат с учениците си. За Обара историята по българските земи и безкрайно интересна, а като свещени той определя Гробницата в Свещари, в Казанлък и край с.Александрово.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини