Почина баба Бисера- единствената столетница-актриса

Столетната родопчанка Бисера Станчева си отиде от този свят, след  като на 5 януари 2013г. навърши 102 години

Тя стана известна и като най-възрастната актриса, участвала в главната женска роля на филма "Забравените”.

Късометражната лента, под режисурата на Диана Добрева, участва на фестивала в Кан през 2011г. Филмът е   сниман по мотиви от творбата на Екатерина Томова “Забравени от небето” – истинските истории на хора, които небето все забравя да прибере, и битието им на земята продължава като в омагьосана приказка.

Изключителната жизненост, мъдро и благо излъчване на 100 годишната тогава баба Бисера, порази публиката и филмова критика.

Макар и подкрепяна от бастунче и грижовни снахи, на 14 април 2011г. тя дойде лично на премиерата на филма в залата на Родопския драматичен театър в Смолян.

 Казваше, че макар и на 100, се чувства като на 50 години, защото обича живота и до последно му се радваше- сутрин с чащка ръжено кафе и глътка домашна ракия срещу безсънието.

На 16 години тя остава сираче без баща, едва на 32 години -млада вдовица. Омъжва се повторно за вдовец и отглежда децата му като свои.

Възрастната родопчанка, родена в смолянското село Стойките, е отгледала 4 деца, и оставя след себе си 10 внука, 16 правнука и 4 пра-пра внучета.

Е, днес Небето си спомни за баба Бисера и я прибра във Вечността…

Поклон пред паметта й!

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини