Български специалист откри нов метод за следене чрез смартфони

Компютърният специалист Христо Божинов, който в момента е докторант в университета в Станфорд, е открил още един начин, чрез който компаниите могат да следят притежателите на смартфони. За целта те трябва да използват вградения акселерометър на устройството, съобщава в. SFGate.

Всеки акселерометър има свой уникален код. Тъй като сензорите не са перфектни, те дават уникални "отпечатъци" при регистриране на движение. По този начин те могат да бъдат използвани за проследяване на даденото устройство. Тази подробност важи за всички смартфони и не е обвързана със софтуера или платформата, а е част от самия начин на работа на сензора.

"Хората трябва да имат предвид цялата система, когато мислят за сигурността на личните си данни", коментира Божинов пред изданието. Той е водач на екипа, с който са провеждали серия тестове през последната година, за да проверят дали е възможно да се идентифицират устройства посредством техните сензори.

Една от потенциалните ползи от тази практика е следене на активността на потребителя от рекламодатели. Необходимо е да се вгради сравнително прост код в определен сайт, след което устройството "издава" генерираната информация. За сега Божинов и екипът му нямат информация дали някоя компания се възползва от такъв тип данни. Пълните резултати от изследването на Божинов ще бъдат публикувани в близките няколко месеца.

"Не знам дали досега някой се е сещал за това. Много е притеснително", коментира Дан Ауърбах от Electronic Frountier Foundation, която е неправителствена организация за защита на правата на потребителите в интернет.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини