Цялата ни граница с Турция да се загради незабавно !

Държавната агенция за бежанците взе решение срокът за разглеждане на молбите за получаване на статут на бежанец да бъде съкратен от три месеца на 21 дни. Това е признак на хаос и паника. Предоставянето на такъв статут изисква сериозна проверка дали кандидатът отговаря на критериите, заложени в Женевската конвенция, и на нашите закони. Затова неслучайно са определени три месеца, които и преди бежанския поток често не бяха достатъчни за  извършване на проверка и вземане на решение. Подложена на натиск, сега агенцията най-вероятно ще започне да предоставя тези статути, без да е извършила необходимата проверка. Оттук следва, че получилите ги ще вземат български документи за самоличност и удостоверения за пътуване зад граница. Това, към което се стремят мнозинството имигранти.

Какво може да е това освен знак за десетки хиляди, емигрирали в Турция от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и разни африкански страни, че България лесно и бързо предоставя бежански или хуманитарен статут и необходимите документи за това. До какво може да доведе това? Разбира се, потокът през неохраняваната българо-турска граница (където има около един милион имигранти) ще стане неудържим. Вярно е, че някои ще заминат при свои близки и роднини в други евопейски страни, където ще се установят. Но голяма част от тези, които не успеят да влязат в развитите западни страни, ще останат у нас.

На практика, ако в страната ни намерят подслон и получат статут десетки хиляди от Сирия и други страни, нашата държава ще трябва да ги издържа. Те ще имат право на парична социална помощ, на жилищно настаняване, на безплатно образование и здравеопазване, децата трябва да могат да ходят в детски градини и пр. Всичко това наистина е хуманно, но способна ли е България да се справи с този проблем, след като половината й население е застрашено от бедност? Следва ли тя по хуманни причини да продължи да държи отворена границата ни с Турция и заместник- министърът на вътрешните работи Васил Маринов по повод на предвижданите заграждения край Елхово да твърди  с извинителен тон, че „целта не е да спрем бежанците“?

Това не трябва да става. И ако с 5 млн. лева може да се заградят 30 км край Елхово, цялата граница от около 250 км ще се загради за 240 млн. лв. Ако не го сторим, през идните години ще ни се налага да плащаме многократно повече.

*Авторът е бивш дипломат в САЩ и ООН.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини