ДПС доволни от уволнението на шефа на инспектората,винят го в партийни чистки

Гроздан Колев

Тази сутрин от поста си е бил отстранен началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали Гроздан Колев, очаква се още днес да бъде представена Сашка Тръпкова, предаде кореспондентът на БГНЕС. Колев не бе открит за коментар, а областният лидер на ДПС Бахри Юмер не скри задоволството си от факта и уточни, че партията му подкрепя назначението на Тръпкова, след като е била проучена.

„Гроздан Колев нанесе тежки поразии в образованието, в това число и на бюджетите на училищата. Негово дело са десетките неправомерни уволнения на директори и натиска върху тях за отстраняването на учители. Всички до един впоследствие са възстановявани на работа от съда, а парите за обезщетенията са именно от училищните бюджети”, коментира Юмер. Той припомни родителските протести пред гимназия в Джебел заради неправомерното уволнение на директорката Незиха Хасан и подчерта, че най-вероятно и тя ще бъде върната на поста си след делото по казуса й, насрочено за 14 ноември т.г. Тя е била отстранена от поста си и с протекцията на ГЕРБ заменена от жена с документирано психично заболяване, която после също се простила с длъжността. На нейно място е бил назначен Хасан Мехмед – общински съветник от ГЕРБ и бивш директор на средното ислямско училище в Момчилград, разказа Бахри Юмер. Според него Колев е допуснал груба политизация в образованието и е нарушавал системно законовите разпоредби.

Отстраненият днес началник на инспектората Гроздан Колев е сред най-недолюбваните „гербери” в Кърджалийска област, подчерта Юмер, който е и кмет на община Джебел. Той припомни, че в края на февруари кметовете на 7-те общини поискаха оставката на Колев с протестна декларация, изпратена до тогавашния министър Стефан Воденичаров от абдикиралия кабинет на ГЕРБ. Тогава кметовете предупредиха за нарастващо напрежение заради неправомерните уволнения на директорите на общинските училища. Доказани специалисти с многогодишен опит  бяха освободени с формални основания и на тяхно място са назначени симпатизанти и членове на ГЕРБ, твърдяха кметовете. По тази схема бяха сменени ръководствата на 7 основни училища в селата Глухар, Ненково, Груево, Чакаларово, Горна кула, Мишовско и Паничково, както и на три СОУ в Джебел, Бенковски и Кирково. „За действията си Гроздан Колев не информира кметовете на общините, които са първостепенни разпоредители на бюджетите, а с тяхна заповед второстепенни такива с бюджетни кредити са училищните директори. От своя страна, директорите на общински училища управляват сградите и съоръженията, представляващи общинска собственост, за които няма реално приемане и предаване”, се посочваше тогава в предупреждението на 7-те кметове.

Бахри Юмер заяви още, че сутринта към столицата са потеглили автобуси и леки коли с около 600 души от Кърджалийско, сред тях 100 студенти от филиала на Пловдивския университет, както и от минно-геоложкия и от аграрния колежи. Целта на пътуването била да протестират срещу окупацията на университетите. „Не можахме да ги удържим, а няма смисъл да се налива масло в огъня. Никой да не си помисля, че ДПС има пръст в тази акция. Ако ние организираме подобна проява, поне 20 000 души ще отидат в столицата”, подчерта областният лидер на ДПС. По-рано днес, в 8 ч. пред входа на филиала на Пловдивския университет група студенти се обявиха против окупациите и навлизането на политиката в университетите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини