Българска двойка опита да продаде бебето си в Кипър

Двама българи са опитали да продадат бебето си в Кипър, предаде БНР.

По случая са задържани петима души за които съдът е разпоредил двудневен арест. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в схема за продажба и незаконно осиновяване на дете.

Има вероятност във връзка с делото за трафик на хора да бъде разкрита международна верига за незаконни осиновявания.

Двамата родители са български граждани на 38 и 44 години, които живеят на семейни начала без  сключен брак. Бебето им е момче. Родено е на 6 ноември в частна акушеро-гинекологична клиника в  Ларнака. На 8 ноември майката е напуснала болницата, като е изоставила детето.

Разследването е започнало през същия ден.  Във връзка със случая са арестувани двамата българи,  акушер-гинеколог от клиниката и кипърското семейство, което е искало да осинови детето.

Според показанията в съда, майката е искала да направи аборт. Лекарят обаче я е убедил да запази детето, като се е ангажирал да поеме разходите по бременността и раждането. Според уговорката   българската двойка е трябвало да получи за детето 10 000 евро.

При задържането на биологичните родители у  жената са намерени 5000 евро. Същата сума е открита и в дамската чанта на кипърската гражданка, която е искала да осинови бебето.

При обиска на клиниката и дома на замесения в  скандала лекар са иззети компютри, документи и сумата от 4365 евро.

Кипърските осиновители са заявили, че не биха  могли да вземат детето без съответните съдебни процедури.
Пред съда биологичната майка е поискала да си вземе бебето обратно.

Детето е настанено в държавната болница в Ларнака, ход полицейска охрана. Грижите за него са поети от местната социална служба.

Очаква се да бъдат разпитани около 40 свидетели, свързани със семейството и приятелите на заподозрените, както и представители на социалната служба, Министерството на здравеопазването, работещи в акушерската клиника и свързаната със адвокатска кантора.

Гръцките власти със се обърнали за съдействие към Европол, за да се установи дали двамата българи са извършвали престъпления от подобен характер и преди този случай.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини