Здравната инспекция затяга мерките заради случаите на детски паралич в Сирия

В срок до 18.11.2013 г. личните лекари трябва да изготвят и предоставят в РЗИ – Смолян списък на пациентите си до 15-годишна възраст, които нямат имунизация срещу полиомиелит, и да предприемат незабавни мерки за имунизирането им срещу детски паралич.

Здравните инспектори връчиха предписания  на всички общопрактикуващи лекари и ръководители на заведения за доболнична и болнична помощ на територията на област Смолян.

Мерките целят да не се допусне полиомиелит (детски паралич ), заради регистрирани 22 случая на остра вяла парализа сред деца в Сирийската Арабска Република, при 10 от които вирусологично е доказан див полиомиелитен вирус тип 1.

Заведенията за доболнична и болнична помощ следва да засилят надзора, особено на пациенти, пребивавали в Близкия изток или контактни с такива лица.

За да няма риск от появата на ваксинопредотвратими инфекции, минималният имунизационен обхват на населението трябва да е 95 %.

От здравната инспекция призовават родителите, ако децата им са с непълен имунизационен статус,  задължително да потърсят личния си лекар.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини