Фермерите и държавата се споразумяха

Животновъдите пос­тигнаха успех в прего­ворите за финансова­та рамка за сектора за тази и следващата година. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на мле- копреработвателите Димитър Зоров.

Представители на част от големите браншови асоциации в сектора дойдоха вчера в парламента, за да подпишат с финансо­вия министър Петър Чобанов споразумение­то, по силата на кое­то фермерите ще си получат исканите 70 на сто от държавните субсидии за бранша тази година.

Причините за спора­зумението са, че проб­лемите в сектора и липсата на перспекти­ва, която да дава сигур­ност на животновъди­те, са довели до недо­волството на една част от фермерите, а други са чакали да се намери добрият тон за консенсус за подписва­нето на такова спора­зумение, обясни Зоров.

По думите му спора­зумението е едно от най-важните в сектор животновъдство. Той подчерта, че то е под­писано и от финансо­вия министър, което фермерите възприе­мат като гаранция. В документа освен под­писа на Чобанов са и тези на земеделския министър Димитър Греков и на председа­теля на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова.

Чрез споразумение­то държавата е поела ангажимент да изпла­ти до 70 на сто от по­лагащите се субсидии за годината, а останалата част животно­въдите ще получат до 15 януари догодина. През2014 г. пък пълният размер на субсиди­ята ще изплатен в рамките на календар­ната година.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини