ДНСК маха незаконен лифт на „Пампорово“АД

Съоръженията първо се строят, а после се търси начин за узаконяването им.Снимки:АфераБГ

Констатирана е и незаконна сеч в района за новото съоръжение

 Проверка на Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ в курорта Пампорово е установила незаконен строеж на лифт „Двата моста“, извършен от „Пампорово“ АД.

Това съобщиха от Сдружение „Синя планета“, което е подало сигнал за нарушенията, свързани със строителството на новия лифт  между Пампорово и село Стойките, в местността Двата моста, където се правят и трасета за ски- писти.

От ДНСК са изпратили  работната група, която е извършила обследване на място, а протоколът  от 6 ноември 2013 г. сочи, че към момента на проверката не е имало одобрени инвестиционни проекти и строителни разрешения от главния архитект на община Смолян.  Така на практика първо се строи, а после се търсят начини за узаконяване на построеното върху държавна  земя.

След проверката от  Сдуржението са получили и официален писмен отговор от шефа на НДСК арх. Николай Христов,  който допълва, че проверката продължава.

 На „Пампорово“ АД , е съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти.  За проверката и акта са уведомени Главен инспекторат на Министерски съвет, Министерство на инвестиционното проектиране и Министерство на земеделието и храните.

 Сдружение „Синята планета“  са започнали акцията  срещу за „Пампорово” АД, което  незаконно е ползвало  държавна земя за строителството. Това ставало ясно от докладна записка на София Цанкова, член на съвета на директорите  на „Пампорово” АД  до собственика Цветелина Бориславова , в която пише, че трябва да бъдат решени проблемите, свързани с правното основание за ползване на земите от ДПФ (Държавен поземлен фонд), узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на двата моста.

От РУГ Смолян са направени проверки и за незаконна сеч в района на новото строителство, а резултатите от нея са изпратени в Районна прокуратура Смолян за разследване.

Според резултатите от проверката на РУГ Смолян, в местността Двата моста е била направена просека, за което е имало разрешение, но сред отсечените дървета са констатирани и 11 броя без маркировка. В друг терен  в близост обаче, лесничеите са констатирали и мащабно изсичане на дървета, което е оголило  големи площи- в разрез с лесоустройствения план.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини