„Пампорово“ АД: Няма незаконно строителство на нов лифт-подменяме стар влек

Снимки :fakti.bg и afera.bg

От дружеството отхвърлят констатациите за незаконно строителство и сеч в района на Двата моста в курорта

В официално писмо, изпратено днес до медиите,  „Пампорово“АД  категорично отхвърля изявленията, че строи нов и то незаконен лифт в местността Двата моста, а че се  извършва подмяна на спряното от две години съоръжение, и на негово място се прави 4 седалков лифт.

Въпросният ски-влек  Помагалски (Двата моста)“ е най-негодното съоръжение  и заради риск от инциденти  през последните две години, не е работило изобщо, твърдят от фирмата.

 „Самият стар влек е законно изградено и въведено в експлоатация съоръжение още към датата на приватизирането на „Пампорово“ АД /б.р. през 2001г./ и се намира в терен, отреден съгласно устройствения план за „реконструкция на влек в седалкова въжена линия.  Четириседалковият лифт се изгражда по трасето на стария влек и върху основата на старите 16 на брой  стъпки, върху които са били разположени и стълбовете на стария влек“, се казва в писмото. Реконструкцията на стария, излязъл от употреба влек се прави, за да се използва отново от скиорите една от най-атрактивните писта на Пампорово.

Като невярна се отхвърля и констатацията на ДНСК , че към момента на направената проверка е липсвал  инвестиционен проект за  реконструкцията на стария и негоден за експлоатация влек, в нов модерен  четириседалков лифт.

„Напротив, изработен е и е утвърден инвестиционния проект за реконструкцията на влека в лифт, но единственото условие за издаването на разрешение за строеж е приключване на процедурата по чл. 123 от Закона за горите, което безспорно се установява от Протокол № 44 на Общинския експертен съвет по устройство на територията – Община Смолян“, контрират от дружеството.

Ръководството твърди още, че всички законови  процедури са спазени, с изключение на една, която отново е свързана с мудната реакция на държавната администрация, въпреки че съответната преписка е заведена  в Министерството на земеделието и храните.

От „Пампорово“АД негодуват още, че не само, че държавата е продала  стари и зле поддържани до приватизацията лифтови и влекове съоръжения, но  и статутът на ски-пистите, изградени в държавен поземлен фонд, не е уреден.

Така то няма права, върху  ски-пистите, но по закон има задължения за „рекултивация на терена“- което означава, че трябва да извършва всичко-от косенето на тревата до изграждането на укрепителни шкарпи, създаване на изкуствен сняг и поставяне на ограждения за обезопасяване.

Ако статутът на пистите не бъде трайно уреден като права върху земите, на които са направени, няма как фирмата да изпълнява задълженията си да ги поддържа и развива, чрез подмяната им с нови, коментират още от "Пампорово" АД.

В официалното писмо дори се декларира, че заради продължаващото години наред нехайство на държавните органи към проблема с неуреденото право на земята под пистите,  може да се стигне до затваряне на курорта Пампорово и икономическа гибел за региона.

„Продължаващото години наред безпрецедентно пренебрежение на държавните органи към проблема със собствеността на пистите (предвид тяхното поддържане и експлоатиране) и оттам за нормалното развитие на туризма в Смолянска област, може да доведе единствено до затваряне на един от значимите български курорти в Република България. Без ски-писти курортът загива, а от там и региона, който основно се крепи на зимния туризъм“.

 „Пампорово“ АД декларира още, че задължително ще защити правата си и ще обжалва наложените актове  и отхвърля като неверни и твърденията за незаконна сеч в района.

За доказателство те прилагат и писмо от ДГС Широка лъка писмо изх. № 1447/04.11.2013 г., в което  директорът инж. Тодор Кушлев  декларира, че „няма образувани административни производства и няма съставени актове срещу „Пампорово“ АД, негови представляващи или служители за извършена незаконна сеч“.

 СмолянБГвести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини