С автошествие почетоха паметта на жертвите от войната на пътя в Смолянско

Областният управител инж.Димитър Кръстанов и шефа на ОД МВР гл.инспектор Евгений Василев

Само от началото на тази година жертвите в Смолянско са 5, а ранените 101

С автомобилна колона, която премина през целия град, вчера в Смолян беше отбелязан Световния ден за възпоминание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.  Акцията беше организирана от Областната управа и Дирекцията на МВР в града. В паметния поход се включиха правоспособни ученици от професионалната гимназия „Христо Ботев” в Смолян, които професионално се обучават за водачи на МПС.

 Към тях се присъединиха и техни учители, представители на Съюза на българските автомобилисти, Регионална здравна инспекция и автомобилни инструктори. На задните странични стъкла на автомобилите бяха залепени призиви към всички участници в пътното движение, приканващи към отговорно и разумно шофиране и повече толерантност.

Автошествието в памет на жертвите на ПТП прекоси града и спря на околовръстното шосе, което стана лобно място на 18 годишен младеж преди повече от две години. С цветя и минута мълчание пред паметната плоча на загиналото момче, символично бяха почетени и всички жертви от войната по пътищата.

Преди това, областният управител инж. Димитър Кръстанов и директорът на ОД МВР - Смолян гл. инспектор Евгений Василев, проведоха разговор-беседа с ученици от 9 до 12 клас в професионалната гимназия. На срещата инж. Кръстанов и директорът на ОД МВР - Смолян акцентираха върху сигурността на движението по пътищата, върху отговорността на всеки един от нас като участник в пътното движение и приканиха към повече толерантност, взаимно уважение и дисциплинираност на пътя.

Черна статистика:

През последните три години (2010-2012г.) в Смолянска област са загинали 12 души, а 290 са ранени (от тях - 71 тежко ранени и 219 леко ранени) при 221 тежки пътнотранспортни произшествия.  Сред жертвите са  деца и младежи до 24 годишна възраст – 3 убити и 98 ранени.

Само от началото  на 2013 г. година до настоящия момент в областта са станали 75 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са убити петима и са ранени 101 души, сред които в групата на децата и младежите има един убит и 48 ранени.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини