Откриват кът на кмета за празника на Смилянския боб

С паметен кът на кмета, тази година ще се открие 11-то издание на празника на боба в село Смилян. На 30 ноември домакините ще открият и паметен кът, събрал историята на всички управници от 1912 година насам, съобщи настоящият кмет Събка Миткова. За последните сто години от богатата история на родопското село, организаторите са успели да издирят наследниците на 17 родопчани, които в различен период са ръководили селските и хорски дела в Смилян.

Сбирката от снимки, документи и исторически факти обаче ще се обогатява тепърва, тъй като наследниците на много от управниците са пръснати из цялата страна и трябва още работа по паметната сбирка.

Празникът на боба е традиционен от 10 години, а част от програмата му са трите конкурса –за най-добър производител, за декоративно пано от фасул и за най-интересна и вкусна гозба от родопския деликатес.

Ежегодно в изложбената зала към читалището „Бащино огнище“ се излагат десетки уникални творби на децата и учениците от Смилян, а гостите остават впечатлени от разнообразието на деликатеси, приготвени от прословутата бобена култура, известна в Родопите като „фасульовица“.

Тази година местните стопани могат да се похвалят с богата реколта, която е и много по-качествена, в сравнение с предишни години, коментира още Миткова. Тя е не скри, че се готвят много изненади за двудневния празник на 30 ноември и 1 декември.

Новата атракция за гостите на бобената фиеста този сезон ще бъде състезанието по планинско бягане, за което са подготвени и много награди, като са избрани и подходящи пресечени терени за стартовете. Те  ще се проведат на 1 декември в селото, а в него ще участва и Националният отбор по спортната дисциплина.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини