Обсъдиха проектобюджета на Община Момчилград за 2014 г.

Само 10 000 лева ще бъдат заделени от общинския бюджет за издръжката на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” през следващата година, съобщиха от общинска администрация при представянето на проектобюджета на община Момчилград  за 2014 година.

Справка на община Момчилград сочи, че тази година МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” за първи път от години насам генерира печалба през всички месеци.  Данните от 2011г. показват, че лечебното заведение е регистрирало годишна загуба от порядъка на 200 000 лв. През този период  само разходите за отопление за деветмесечието на годината надхвърлят 45 000 лв. Днес болницата се отоплява с дърва, за които не плаща и стотинка, тъй като са осигурени от община Момчилград от кастрене на дървета и санитарна сеч. Икономията е факт след провеждане на нова процедура за доставка на лекарства, като спестената сума е близо 6 000 лв. Положителни резултати се отчитат и от извършена оптимизация на администрацията. 15 000 лв. се спестяват годишно от пране на болнично бельо и работно облекло, след като лечебното заведение се отказва от собствена пералня.

Задълженията на МБАЛ „Д-р  Сергей Ростовцев” към настоящия момент са около 340 000 лв. Кметът на общината Акиф Акиф е твърдо решен до началото на 2015 година дългът да падне под 300 000.

Общината има сериозни намерения да възроди спорта в Момчилград. За следващата година са заделени допълнителни 10 000 лв. от бюджета за финансиране на нови клубове по борба и вдигане на тежести. Интересът на подрастващото поколение към спорта се очаква да нарасне с изпълнението на проекта за ремонт на градския стадион и спортната зала, както и изграждане на 6 мултифункционални спортни площадки.

„Не сме парцелирали приоритетни населени места при изготвянето на бюджета за следващата година. Всяко едно населено място на територията на общината е от голямо значение за нас, независимо от разстоянието му до общинския център. Решени сме до края на 2014 година всяко село и махала да бъдат водоснабдени. Убеден съм, че качеството на живот на момчилградчани ще се подобри още повече след приключването на проекта за Водния цикъл и редица други проекти, които са в процес на одобрение или изпълнение”, посочи кметът Акиф Акиф.

Амбицията му е през следващите години община Момчилград да сдобие с фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и завод за преработка на месо. Земеделието се очертава като приоритетен сектор. Даден е старт за приемане на стимулиращи мерки за насърчаване на хора, които реално отглеждат животни или обработват земи. „Приходите, които постъпват в общинската хазна от земеделието ще бъдат предназначени за земеделските производители”, каза кметът.

Броят на защитените училища на територията на общината се запазва и през следващата година. ОУ „Н.Й. Вапцаров” – с. Звездел и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” - с. Нановица са обявени за защитени. „Те се намират в добро състояние, като материалните им бази са добре поддържани. 84 948 лева са заделените за издръжката им през 2014 г.”, съобщи зам.-кметът Ерол Мехмед.

Главният финансист на общината Мерал Мехмед допълни, че проектобюджетът за държавни дейности за 2014 г. в размер на 4 530 390 лв. е без включен преходен остатък, чийто размер ще стане ясен до края на декември. Проектобюджетът за местни дейности в размер на 3 767 339 лв. също е без включен преходен остатък. „Тук предвиждаме собствени приходи в размер на 2 453 000 лв., част от които ще постъпят от продажба на нефинансови активи”, съобщи тя.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини