Тържествен концерт за 100-годишнината на читалище „Обединение 1913”

С тържествен концерт ще бъде отбелязана 100-годишнината на НЧ „Обединение 1913”в Кърджали. Той ще се състои на 12.12.2013 г. /четвъртък/ от 18.00 часа в залата на ДКТ „Димитър Димов” в Кърджали. 

Първият културен институт в Кърджали – читалище “Обединение” започва дейността си на 22 декември 1913г. Училищният инспектор Кирил Ванков, заедно с откриване на първото българско училище в Кърджали инициира създаването на читалище в града. Избрано е читалищно настоятелство с председател Кирил Ванков. Уставът е утвърден на 19.02.1914г. Името “Обединение” е символ на стремежа на основателите му към обединение на всички групи и етноси в града за неговото културно израстване. Направен е абонамент за вестници и списания, доставени са книги от различни издателства.
През юни 1921г. представители на читалище “Обединение”, есперантско дружество ”Стело” и дружество ”Беломорски юнак”, подкрепяни от всички културно-просветни и благотворителни дружества, решават да построят общ салон, който да отговаря на културните нужди на града. На 30 октомври 1921г. тържествено е положен основният камък на новата сграда. Сградата на “Общ дом” е осветена и открита на 28 август 1924г. В нея се изнасят театрални представления, сказки, вечеринки, концерти и др.
В кино салона на сградата на “Общ дом” са прожектирани първите филми в града. Читалищното настоятелство се грижи за доставката на филмите, за разнообразяване на прожекциите с игрални и научно-популярни филми. По настояване на Иван Чавдаров, завършил образованието си в Париж, към читалище “Обединение” през 1928г. се създава Театрален комитет. За ръководител е привлечен актьорът Атанас Христов и съпругата му също актиса. Към тях се присъединяват самодейци от града. През 1930г. се формира нова театрална група от професионални артисти. Тя носи името Кърджалийски драматичен театър.
На 13 април 1930г. излиза първият брой на Мастанлийски окръжен читалищен вестник – вестникът на читалище “Обединение”, изцяло посветен на културното развитие на региона дейността на читалището като културно средище.
През 1952г. се честват 1000 години от рождението на персийския енциклопедист Авицена. По предложение на Върховния читалищен съвет читалище “Обединение” се преименува “Авицена”. С решение на ИК на ОНС – Кърджали от 29 май 1980г. то отново връща името си – “Обединение”.
Читалището поставя началото и на Окръжна методическа библиотека в Кърджали. По решение на Министерството на просветата и културата и на Националния съвет на ОФ от 1 април 1959 г. в град Кърджали се създава Окръжна библиотека на базата на читалищната библиотека с фонд около 25 000 тома, предимно художествена и научно-популярна литература.
През 1961 г. започва работа за изграждане на нова сграда на читалището и библиотеката в града, която отваря врати през 1969 г. В нея има много добри условия за богата и разнообразна работа. 
На тържествената сесия на Община Кърджали през2013 г. по повод 21 октомври – Деня на Кърджали – създателят на първото читалище в Кърджали „Обединение ” Кирил Ванков – посмъртно, бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Кърджали”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини