Отвъртяха бушоните на десетки кърджалийци,те скочиха на EVN

Преди две години кърджалийци протестираха пред EVN,заради монополното положение на дружеството

EVN изключи без предупреждение тока на десетки кърджалийци ,заради неплатени сметки.През седмицата съгражданите ни вдигнаха скандали  на касите на пощата и в клиентския център на дружеството,затова,че не им е даден толеранс от време за да се издължат.Те негодуваха,че при новите правила за изключване при две неплатени сметки,те не са изчаквани.Преди фирмата даваше толеранс от десет дни,а сега веднага ни отвиха бушоните,негодуваха по опашките.Дори пощенски служителки,при които се плащат сметки се оказали потърпевши от светкавичната реакция на електроразпределителното дружество.Независимо от недоволството кърджалийци бяха принудени да се бръкнат с по двадесет лева за да имат ток.

 Кърджали бг вести се обърна за отговор към централата на ЕVN в Пловдив.Ето и отговора,който публикуваме дословно:

„Съзнаваме неудобството, който прекъсването на електрозахранването причинява като крайна мярка. Уверяваме ви, че дружеството е заинтересовано да доставя електроенергия, а не да я прекъсва, което е най-последната възможна мярка. Но също така дружеството има отговорността да заплаща закупената от него енергия назад по цялата верига на българската енергетика до преносно предприятие, централите-производители и миньорите, които доставят голяма част от въглищата за производството. 

По отношение на толеранс ви уверяваме, че сроковете за плащане са предвидени да предоставят максимално най-дълга възможност за всеки клиент да заплати своята фактура в срок. Тези срокове са ясно обозначени във всяка фактура заедно с конкретния период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срока на следващо отчитане, срока на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка. Утвърдените от дружеството срокове за заплащане на консумирана електроенергия са:

  • I група клиенти - от 1-во до 15-то число на месеца
  • II група клиенти - от 11-то до 25-то число на месеца.

След падежа на датата, т.е. след изтичането на официалния срок за плащане, дружеството не пристъпва директно към изключване, а отново предоставя възможност на клиентите си да заплатят консумираната от тях електроенергия в 10-дневен период, в който се начислява законната лихва за забава.

Конкретно съгласно Общите условия на дружеството процесът по преустановяване на електрозахранване започва на 11-я ден след падежа, а когато това е предпразничен, празничен или почивен ден - на първия работен ден след него и продължават в рамките на 30 календарни дни. Т.е. клиентите имат общо повече от 25 дни за заплащане на фактурите преди да стартират изключванията. Общо процесът по изключвания протича в периода от 11-я до 30-я ден след падежа на фактурата, като във всеки един момент клиентът също може да заплати своята сметка. 

 

Дружеството предлага безплатната услуга „Известяване преди прекъсване за неплатени задължения с SMS или имейл’’. Чрез тази безплатна услуга клиентите избират да получават известия по SMS или имейл за просрочени неплатени задължения за консумирана електроенергия, заради които предстои прекъсване на електрозахранването. Известяването се получава най-малко 3 дни преди прекъсване на снабдяването, което е още една възможност, освен описаните срокове за плащане във всяка една фактура, за клиента да покрие своите задължения.

Повече информация за услугата можете да намерите на:

http://www.evn.bg/1Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Uslugi/PotreblenieEl/Prekasvane-vazstanoviavaneEl.aspx

Допълнително всеки клиент може да получи безплатно информация за размера на своята сметка по SMS или имейл. Информация за размера на сметката, както и сроковете на плащане, се дават и при обаждане в денонощния телефонен център на дружеството.

Считаме, че с оглед на гореописаното дружеството предоставя достатъчно време за заплащане на потребена електроенергия на своите клиенти. В същото време в случай, че клиент има затруднения да заплати своята фактура ние предоставяме възможност за кандидатстване за разсрочване на плащането, така че да не се пристъпи към изключване.

Освен плащане на каса, клиентите на дружеството могат да използват обновената система за онлайн проверка и плащане на консумирана енергия „EVN Онлайн плюс”:

https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx

ЕVN България

Телефонен център 24 часа в денонощието

0700 1 0007 – телефон при аварии
0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки
0700 1 0207 - телефон за автоматична проверка на сметка
еmail: info@evn.bg

www.evn.bg”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини