Село от времето на първите султани,оживява в турски сериали

Селото Джумалъ къзък е възникнало край Бурса по време на първите османски султани, но днес е основен декор за снимане на турски сериали. Връщането към славното време на империята е актуално за турските филмови дейци. Поредният сериал , който се снима тук е „Къносаният сняг”.

 Според местните жители, които живеят в автентична атмосфера на средновековието селото им датира от 700 години. Те са запазили старата архитектура,но коренно са променили поминъка си. Той вече не е земеделие и дърводобив, а туризъм и търговия.Тук непрекъснато идват гости не само от Турция, но и от чужбина.Срещнахме дори гости  от България. Хората  предлагат екологично чисти продукти изработени от тях от трахана до гьозлеме, приготвени по вековни рецепти. Центърът е запълнен със сергии от които може да си купите и сувенири. Може да видите и да си вземете ръчно изработен пред вас хляб. В местните ресторантчета сервират много вкусни неща, произведени тук.

 Пробваме се в едно такова ресторантче, с колеги журналисти да опитаме колкото се може повече местни специалитети. Пред нас правят и гьозлемето. Разбира се неуспяваме. Кухнята на местните хора е изключително богата. Пием обаче по чаша турско кафе във филджанчета от времето на султаните. Правим си снимки за спомен,с надеждата, че пак ще се върнем и ще заварим  Джумалъ къзък непроменено.

Очаква се селото да мине под егидата на ЮНЕСКО. За сега държавата подпомага жителите му да запазят автентичния вид-тесните улички, двуетажните къщи с еркери, високите порти,калдаръмените улици.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини